Szoljon podcast

2023.08.28. 14:30

Egyre több a kisgyermek a szolnoki óvodákban

A Szolnok Városi Óvodák kollektívája tanévnyitó értekezletet tartott a városházán hétfőn. Szamosfalviné Törőcsik Ibolya igazgató a gyermeklétszám alakulása mellett az óvodapedagógusokat röviden tájékoztatta a köznevelés új foglalkoztatási törvényéről.

Pakainé Pusztai Nóra

Évnyitó konferenciát tartott a Szolnok városi óvódák a Városházán

Fotó: Nagy Balázs

A Szolnok Városi Óvodák kiscsoportjaiban idén 512 gyermek kezdheti meg a nevelési èvet.

Szeptember 1-jén a nyitólétszám 1744 fő, 78  csoportban foglalkozunk velük 

– emelte ki Szamosfalviné Törőcsik Ibolya, a SZVÓ igazgatója. 

A városházán tartott tanévnyitó értekezleten az is elhangzott, hogy sok szakértői vélemény van folyamatban, így az sajátos nevelési igényű, illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek száma vélhetően tovább növekszik.

– Ebben az évben várhatóan kevesebb kisgyermek megy majd iskolába, mint tavaly. Arányaiban több a kis és középső csoportos, úgy tűnik 2020 környékén megindult a gyermekszületések száma – mondta.

Az igazgató kiemelte a pedagógiai asszisztensek száma nőtt, az óvodapedagógusok száma csökkent, de a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával jól működik a rendszer.

A mentorálásra a jövőben még nagyobb figyelmet fordítunk, hogy a pedasszisztensek számára is kiderüljön, hosszútávon hogyan dolgoznának csoportban és esetleg tovább is tanuljanak

 – fogalmazott.

A Szolnoki Szakképzési Centrum vezetése felvette a kapcsolatot a Szolnok Városi Óvodákkal a 2 vagy 4 év alatt felnőttképzésként elvégezhető óvodai nevelő oktatással kapcsolatban, mely lehetőséget biztosít, hogy a jövőben minél többen végezhessenek nevelő oktató munkát a tagintézményekben. 

Szamosfalviné Törőcsik Ibolya a foglalkoztatott 135 óvodapedagógus generációs megoszlásáról is szólt, kördiagrammban vetítette ki a korosztályonkénti létszámot.

– Mindössze 15 % az 59 év felettiek, 10 %-ban pályakezdők – elemezte a számokat, amik megmutatták, hogy az óvodapedagógusok egy harmada a 29 és 43 évesek közé tartozik. 

A tanévnyitó értekezlet résztvevői röviden tájékozódhattak a a köznevelés új foglalkoztatási törvényéről is.

A Podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában