Talajgenerátor

2023.08.17. 06:55

Harc a jégverés ellen: már ezen a nyáron is rengeteget segített a Jéger a Jászkunságban

A nyári hónapok időjárása jó néhány alkalommal szükségessé tette a jégverés elleni védekezést. Mind országosan, mind vármegyénkben júniusban és júliusban is sokszor be kellett kapcsolni Országos Jégkármérséklő Rendszer berendezéseit. A két hónap során országosan 129 alkalommal jelentettek jeget, négy alkalommal vármegyénkből.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Április 15-én hatodik védekezési szezonját kezdte meg az Országos Jégkármérséklő Rendszer, a Jéger, melyet 2018-ban épített ki és állított munkába a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az összesen 986 talajgenerátorból álló rendszert a NAK működteti, üzemeltetését az Agrárminisztérium a kárenyhítési alapból támogatja, szakmailag pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) segíti információkkal. 

Vármegyénkben 53 talajgenerátor üzemel, ebből 16 automata, 37 bekapcsolását pedig generátorkezelők manuálisan végzik.

A generátorokra nagy szükség volt a nyár első két hónapjában, mint azt a Hubai Imre Csabától, a NAK vármegyei szervezetének elnöktől kapott tájékoztató is mutatja. 

Június első felében az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék hullott, néhol felhőszakadások, villámárvizek is kialakultak. Több helyen 50-100 milliméter csapadékot eredményező felhőszakadások is előfordultak. Június közepén szárazabbra fordult az idő, de az átlagosnál még mindig hűvösebb volt. A hónap második fele már melegebb időt hozott, a több napig fennálló hőséget hidegfront zárta, ami heves zivatarokkal, szupercellákkal vonult át hazánk felett. A június 23-án érkező front több helyen okozott heves, viharos széllel, nagyobb szemű jéggel, illetve felhőszakadással kísért zivatarokat.

Vármegyénkben júniusban az időjárás 8 napon tette szükségessé a talajgenerátorok üzemeltetését. A különböző helyen telepített generátorokat összesen 161 alkalommal kapcsolták be, és együttesen 775 órát üzemeltek.

Legtöbbször, azaz 21 alkalommal a Kunszentmártoni járás generátorait kellett dolgoztatni, ott összesen 101 órát működtek a berendezések.

Az első nyári hónapban vármegyénkben két alkalommal jelentettek be borsó, két alkalommal cseresznye méretű jeget, mely június 23-án esett. Tiszasülyön 18.41 órakor közepes mennyiségű jég hullott 5 percen keresztül, majd 18:48-kor cseresznye méretű jég kezdett záporozni 15 percig. Kőtelken 19:37-kor kezdett borsó méretű jég esni, ez 10 percig tartott. Tiszapüspökiből pedig 20:20 órai kezdettel jelentettek 10 perces jégesőt cseresznye méretű jégszemekkel.

Júliusban Európa teljes területén kimagasló volt a zivatartevékenység, nagyon sok jégbejelentés, kár is keletkezett. Rengeteg szupercellás zivatar alakult ki, melyek hatalmas károkat hagytak maguk mögött Európában. Hazánkban a hónap első két hete nagyon szélsőségesen alakult, kimagaslóan sok jégveszélyes zivatar, szupercella alakult ki nálunk is. A hónap második felében is folytatódott a szélsőséges időjárás. 

A generátorokat vármegyénkben 12 napon kellett bekapcsolni, a berendezések együttesen 436 órát üzemeltek. Legtöbb órán keresztül a Karcagi járás és a Törökszentmiklósi járás generátorai működtek, mindkét térségben 61 órán át dolgoztak a gépek. Ellenben a Jászberényi járás generátorait „csak” 7 alkalommal kapcsolták be, és összesítve 21 órát működtek. Jégverésről ebben a hónapban nem érkezett bejelentés.

A talajgenerátorok acetonos ezüst-jodid oldatot égetnek el, és az így keletkező ezüst-jodid molekulák feláramlásuk során a felhők felsőbb rétegeibe jutnak, ahol csökkentik a további kialakuló jégszemcsék méretét és akadályozzák továbbiak kialakulását. A rendszer megakadályozni ugyan nem tudja, a jégeső kialakulását, a szemcsék méretének csökkentésével azonban jelentősen mérsékli a jégverés okozta károkat, nem csak a mezőgazdaságban.

A július 31-ig lejelentett káradatok vármegyénkben (hektárban)

 

Felhőszakadáskár 

Jégesőkár

Viharkár

Összesen

Április

0

1

0

1

Május

1

0

57

58

Június

218

755

2506

3478

Július

26

120

163

309

Összesen

245

876

2726

3847

Forrás: NAK

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában