Beruházások

2023.08.11. 06:55

Három jelentős útfejlesztés is zöld utat kapott a Jászkunságban

Huszonnégy országos nagyszabású közútépítési projekt előkészítése indul el az elkövetkező időszakban. A fejlesztések Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét is „több útvonalon” érintik.

Rimóczi Ágnes

Illusztráció

Forrás: MW archív

Fotó: Mészáros János

A Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározat szerint számos útfejlesztési projekt kezdődhet el a közeljövőben. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is örülhetünk, hiszen több beruházás előkészítése indulhat el, illetve folytatódhat.

Egyik leghangsúlyosabb, hogy a környezetvédelmi és építési engedélyekkel már rendelkező Csáklya úti híd, valamint az ahhoz kapcsolódó, Szandaszőlőst elkerülő tehermentesítő út előkészítése folytatódhat, elindulhat a kiviteli tervek elkészítése.

A jó hírről néhány nappal ezelőtt dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője is beszámolt közösségi oldalán. Bejegyzésén túl, érdeklődésünkre kiemelte, hogy a választókerületben ez volt a legerősebb társadalmi igény, a fejlesztésből Szolnok mellett Rákóczifalva, Rákócziújfalu és Martfű is profitál majd.

– A növekvő forgalom ma a legtöbb nagyváros számára a közlekedési hálózat újragondolását követeli. Szolnok élhetőbbé tétele, fejlődésének biztosítása szempontjából elengedhetetlen egy új tiszai átkelő megépítése, valamint a délről, Szandaszőlős irányából érkező forgalom átirányítása a belváros felől – emelte ki a képviselő.

Dr. Kállai Mária hozzátette: a szandai elkerülő és a Csáklya úti híd együttesen új területeket nyit meg Szolnok fejlődése előtt, s egyúttal élhetőbbé teszi a vármegyeszékhelyt az átmenő forgalom jelentős csökkentésével.

A honanya a témával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy bár szervesen nem kapcsolódik ehhez a fejlesztéshez, de az M4-es megépítése volt az első lépés a forgalmi problémák kezelésében, ami érezhető javulást hozott. Ráadásul olyan infrastrukturális lehetőségeket nyitott meg, melynek gazdasági hasznát ipartelepítéssel lehet a legjobban kihasználni.

A kormányhatározatban olvasható: a közútfejlesztési beruházások kiemelt társadalmi, politikai, gazdaságfejlesztési jelentőségűek. Dr. Kállai Mária megerősítette ezt, kiemelve a társadalmi jelentőséget, miszerint a kormány közútfejlesztési elképzelései növelik térségünk vonzerejét, javítják megközelíthetőségét és élhetőségét. Szolnok és térsége mellett a Kunság és a Jászság is profitálhat majd a minapi kormányhatározat szerint.

Abból kiderül ugyanis, hogy elkezdődhet az M4 gyorsforgalmi út Karcag térségét érintő szakaszának, valamint Karcag városát elkerülő új nyomvonalú útnak az előkészítése is, ahogyan a 32. számú főút négynyomúsításának előkészítése az M3 autópálya és Jászberény között.

Mindezek több szempontból emelik vármegyénk jelentőségét, ahogyan elősegíti a szomszédos térségekkel való kapcsolódást is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában