Szoljon Insta

2023.08.29. 15:55

Több mint 30 év után újra van bölcsőde Jászjákóhalmán – videóval

Újabb családbarát fejlesztés valósult meg Jászjákóhalmán. Közel 345 millió forint vissza nem térítendő támogatásból a település központjában épült meg a huszonnégy férőhelyes Tündérkert Bölcsőde, melynek ünnepélyes átadását kedden tartották. Az esztétikus környezetet, az igényesen berendezett csoportszobákat a gyermekek igényeinek megfelelően alakították ki.

Illés Anita

A növekvő gyermeklétszámnak köszönhetően új bölcsődét avattak Jászjákóhalmán

Fotó: Pesti József

Hamarosan megtelik élettel a Tündérkert Bölcsőde, ahol biztonságos, vidám, családias, szeretetteljes légkörben nevelik majd a kisgyermekeket. A községben már korábban is működött bölcsőde, de 1991-ben az alacsony gyermeklétszám miatt be kellett zárni az intézményt. Örömteli, hogy harminckét év után a növekvő gyermeklétszámnak köszönhetően kedden új bölcsődét avattak, ami hiánypótló szolgáltatást jelent a falu életében. 

Az átadási ünnepséget Fejes Zsuzsanna, a Poldermann Júlia Óvoda és Tündérkert Bölcsőde vezetője nyitotta meg. Köszöntőjének kezdetén megemlékezett az óvoda alapítóiról, Gubicz András ekegyárosról és feleségéről, Poldermann Júliáról. 

– A sors nem ajándékozta meg házasságukat gyermekkel. 1874-ben meghagyott végrendeletük alapján anyagi alapot biztosítottak arra, hogy vármegyénkben az elsők között nyíljon meg Jászjákóhalmán a kisdedóvoda – idézte fel. 

Mint mondta, az óvoda története a Tündérkert Bölcsőde átadásával teljesedik ki. Négy kisgyermeknevelő és egy dajka várja szeretettel két csoportszobában a bölcsődés korú gyermekeket.

Dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta, a beruházás rendkívül sokat emel a helyiek életszínvonalán, vonzóbbá teszi Jászjákóhalmát a családot alapítani szándékozó, letelepedni vágyó fiatalok és családosok számára. A miniszterhelyettes emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány 2014-ben átfogó bölcsődefejlesztési programot indított el, amelynek köszönhetően 2010-hez képest több mint 80 százalékkal növelték a bölcsődei férőhelyek számát, valamint emelni tudtak a bölcsődei szakdolgozók bérén. 

Mint mondta, jelenleg 58499 bölcsődei férőhely van az országban, míg 2010-ben ez 32 ezer volt. Három és félszeresére nőtt a bölcsődei szolgáltatással foglalkozó intézmények száma, jelenleg 2523 bölcsődei ellátást nyújtó intézmény, szolgáltatási hely működik az országban és ezek mellett még vannak minibölcsődék is. Míg 2010-ben csak 326 településen volt bölcsődei ellátást, addig 2023-ban már 988 településen érhető el a szolgáltatás. A kormány a településekkel együttműködve jelenleg is több mint 13 ezer bölcsődei férőhely kialakításán dolgozik – tette hozzá dr. Vitályos Eszter. 

Az eseményen Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője kiemelte: a bölcsőde az életről, a gyermekekről szól. Ahol bölcsőde van, ott a településnek van jövője. 

Jászjákóhalma az elmúlt években megújult. Elkészült a 31-es főút, a Jászjákóhalmát Jásztelekkel összekötő út, megújult a templom, a temetőkerítés, az óvoda, régi iskola épülete

– sorolta a községben megvalósult fejlesztéseket.

Terjéki Tünde polgármester köszöntőjében elmondta: az önkormányzat 2019-ben pályázott a Területi- és Településfejlesztési Operatív Programban bölcsődei férőhelyek kialakítására. A sikeres pályázatnak köszönhetően első körben 240 millió forintos európai uniós támogatásban részesült a projekt. A közbeszerzést követően újabb 51 millió forintos támogatásra volt szükség, amit előre nem várt körülmények miatt egy újabb, több mint 53 millió forintos támogatási kérelem benyújtása követett. 

Összességében közel 345 millió forintból készült el az új, huszonnégy férőhelyes bölcsőde. 

A polgármester kitért arra is, hogy a pályázat keretében a minőségi kisgyermeknevelés feltételeinek megteremtéséhez szükséges eszközöket és fejlesztőjátékokat is vásároltak. Korszerű, a mai kor igényeinek megfelelő melegítő konyhát alakítottak ki. A csoportszobák közvetlenül csatlakoznak az udvarhoz, az épület mellett parkolókat építettek. Az ünnepséget a Poldermann Júlia Óvoda gyermekeinek zenés, táncos műsora gazdagította. 

A szalagátvágást követően Ivancsó István plébános megáldotta az Tündérkert Bölcsődét, majd a meghívott vendégek megtekintették a legkisebbek birodalmát.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában