Rendezvényajánló

2023.08.19. 09:00

Tűzijátékok, óriáskenyér, rockopera – programkavalkáddal ünnepel a Jászkunság az államalapítás ünnepén

Minden Szent István ünnepéről szól hétvégén a Jászkunságban, ahol többnapos programokkal, kirakodóvásárokkal, gyermekműsorokkal, koncertekkel, neves fellépőkkel, finom ételekkel, italokkal, hajnalig tartó utcabálokkal várják az érdeklőket.

Molnár-Révész Erika

Vasárnap:

Tiszaföldváron a Szent István-napi ünnepségsorozat záró napja reggel 8 órakor kezdődik a XVI. Paprikás Ételek Főzőversenyével. A programon a Földvárak ízei főzőversenyre és a VIII. Lekvárfőző és süteményversenyre is sor kerül. 9 órától ünnepi szentmise, körmenet és búcsú kezdődik, valamint új kenyér szentelést tartanak a római katolikus templomban. A főtéren 10 órától vidám vetélkedőkkel és színpadi programokkal zajlik az ünnep, 19 órától a Queentett zenekar ad koncertet, 21 órától tűzijáték kezdődik, a napot lemezlovasok műsora zárja.

Martfűn 16 órától kezdődnek a X. Örökzöld Tisza Fesztivál zárónapjának programjai, a Martfűi Thermal Spa vízi színpadán, Mennyit bír ki a búzaszem? című családi foglalkoztató programmal. 17.30-tól a Kalungu ütőegyüttes, 18.48-tól a Hősök zenekar koncertje következik. 20.30-tól Caramel ad élő nagykoncertet, 22 órától tűzijáték zárja majd a programsorozatot.

Cserkeszőlőn ezen a napon is tartanak az augusztus 20-i programok a katolikus templomban reggel 8 órától szentmisével, 9 órától ünnepélyes kenyérszenteléssel.

Zagyvarékason 9 órától kezdődnek az ünnepi programok a magyar és a székely Himnusz eléneklése után kenyérszenteléssel a Szabadság téren. A polgármesteri köszöntő után a Zagyvarékasi Ékszínkék Óvoda, majd a helyi idősek klubja ad ünnepi műsort. Ezután szegik meg és osztják el Zagyvarékas kenyerét. 16 órától ünnepi szentmise kezdődik a római katolikus templomban. Mindeközben a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvár színháztermében délelőtt 10 órától díjátadó kezdődik, melynek során a kitűnő tanulók köszöntése után a Zagyvarékas Emlékérem, valamint a Zagyvarékas Díszpolgára cím is gazdára talál. A díjátadót Berkes Gabriella ünnepi műsora követi.

Tiszavárkonyban ünnepi köntösbe öltözik a Tisza Placc Kézműves és Termelői Piac. A Tisza partjára 10 órától várják az érdeklődőket Józsa Viki kortárs festőművész szabadtéri kamarakiállításának megnyitójával. 11 órától a Napraforgó Meseszínház gyermekműsorral, 13 órától a Csenderítők zenekar moldvai muzsikával és táncházzal szórakoztatja a közönséget. 14 órától a felszentelik Várkony kenyerét. 15 órától a Skylark Duo, Cseszárik László, majd a The Band zenekar produkciója következik, ezután látványos, interaktív Brazil Show veszi kezdetét a Reinas del Ritmóval. 20 órától indul a Nagy Várkonyi Párnacsata. A napot karaoke buli zárja.

Rákóczifalván reggel 9 órától a helyi katolikus templomban ünnepi szentmisével kezdődik Szent István ünnepe. 10 órakor folytatódnak a programok az új kenyér megszentelésével a Szabadság téren, ahol a II. Világháborús emlékműnél az 1944-es bombázások áldozataira is emlékeznek. 11 órától a református templomban kezdődik ünnepi istentisztelet. A programok a Varsány Közösségi Házban folytatódnak 17 órától, a Házi kenyerek és kencék randevúja című eseménnyel, ahol ételkóstoló, közönségszavazás és gyermekeknek szóló kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket.

Túrkevén folytatódnak a pénteken kezdődő programok, 8.45-tól szentmise kezdődik a római katolikus templomban az új kenyér megáldásával. 9.15-től 12-ig a református templomban istentisztelettel, búzaösszeöntéssel, az új kenyér megáldásával és úrvacsoravétellel ünnepelnek. Emellett megnyílik a Csipkétől a kosárig című kiállítás a 20 éves Nagykunsági Népművészek Egyesülete gyűjteményéből.

Tiszafüreden délután 14 órától kézműves vásárral, népi játékokkal, mézeskalács díszítéssel, gyöngyfűzéssel, patkókovácsolással, és verseléssel kezdődnek az ünnepi programok a város főterén. A különböző színpadi bemutatók után este 8 órától indul a Nyári Big Band Dallamok ünnepe, melynek során Vastag Tamás és a Debrecen Big Band Elvis és Frank Sinatra számokat adnak majd elő.

Szolnokon délelőtt 10 órától a Tisza park nagyszínpadán színes, szórakoztató családi programok várják a családokat. 15.15-kor Szulák Andrea ad koncertet, 21.30-tól az Origo lép fel. A Tisza-parton mindeközben 17 órától kezdődik a Szolnoki Rotary Club jótékonysági gumikacsaúsztató versenye a Tisza Szálló előtt, 19.10-től az Oti Voice dzsesszduó ad műsort, 20.20-tól Sasvári Sándor lép a színpadra. A Tisza-parton fáklyás felvonulást tartanak 20.20-tól, a tűzijáték este 9 órától kezdődik a polgármesteri köszöntőt követően.

Mindeközben a Szolnoki Művésztelepen 10 órától begyúrják, majd megsütik a Kárpát-medence kenyerét és cipójait, 13-tól 17 óráig ezen a napon is kulturális események váltják egymást. A Vártemplomban 11 órakor kezdődik az ünnepi szentmise.

Kisújszálláson 9 órától a vásártéren fogathajtó versenyt és családi napot tartanak a Kisújszállási Lovas Egyesület szervezésében. 18 órától a Vigadóban a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadásában lehet megtekinteni a Szent Péter esernyője című darabot.

Jászberényben délelőtt 10 órakor ünnepi szentmisével és a Szentháromság szobor felszentelésével kezdődnek a programok a Nagyboldogasszony Római Katolikus Templomban. A városi ünnepség a Margit-szigeten folytatódik 11.30-tól ünnepi beszédekkel és kenyérszenteléssel, színpadi programokkal. 12.40-kor indulnak, a nagyszínpadon a Csalogány Musical Stúdió, és a Katáng gyermekzenekar műsorai, illetve a Traffic Band Party Zenekar, valamint a Vaga Banda és Budapest Bár koncertjét láthatja a közönség. A gyermekeket kézműves foglalkozásokkal is várják.

Karcagon szintén délelőtt 10 órától a római katolikus templomban indulnak a programok szentmisével és körmenettel a Szent István szoborhoz. Az események a Múzeumparkban folytatódnak 16.30-tól a Kicsi Gesztenye Klub műsorával, 17. 20-tól operettslágerekkel, 19 órától pedig az István a király rockopera dalaival.

Törökszentmiklóson délután 15 órakor kenyérszenteléssel és polgármesteri köszöntővel kezdődik a Szent István-napi programsorozat augusztus 20-án a Kossuth téren. Az ünnepségen a Miklós Néptáncegyüttes, valamint az „Ezerjó” Szentmiklós Néptáncegyüttes ad majd műsort. 17 órától rockkoncertek kezdődnek, zenél az East Pole, a Radar, majd 21 órától a P. Mobil tart két óra hosszás, jubileumi nagykoncertet. A rendezvény ideje alatt gyermekprogramok is várják a legkisebbeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában