Tulajdonosváltás

2023.09.09. 19:55

Döntött az önkormányzat, átveszi az egyház a tiszajenői iskolát és óvodát

Tiszajenőn hosszú évek óta egyházi kezelésben működik az általános iskola és óvoda, bár az intézményi ingatlanok önkormányzati tulajdonban voltak. Az épületeket most a településvezetés átadta az egyháznak.

Kovács Berta

A tiszajenői Szent István Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Forrás: A Szent István Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda Facebook-oldala

Az Országgyűlés még tavaly decemberben fogadott el egy törvénymódosítást, mely lehetővé teszi az egyházaknak, hogy igényt jelenthessenek be önkormányzati tulajdonú épületekre, ha ott hitéleti-köznevelési feladatot látnak el. A Váci Egyházmegye is benyújtotta igényét a Szent István Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanjaira, az oktatói-nevelői feladatokat ugyanis már hosszú évek óta az egyház látja el.

Az ingatlanátadás mikéntjéről, feltételeiről már történtek egyeztetések a felek között, felmerült ugyanis több, tisztázandó kérdés ez ügyben, mivel többek között önkormányzati szolgáltatások is működnek az ingatlanon. A képviselő-testület végül augusztus végi soron kívüli ülésén döntött a Széchenyi utca 8. szám alatti iskolaépület, a Köztársaság út 4-ben található óvoda, valamint az ingatlanokban lévő, köznevelési feladatokhoz kapcsolódó vagyontárgyak térítésmentes átadásáról. Azóta a szerződéseket is aláírták.

A települési könyvtár az iskola épületében működött, ezért azt kértük az egyházmegyétől, hogy továbbra is ott maradhasson. Erről sikerült is megállapodnunk, maradhat a könyvtár, amit nem csak a diákok vehetnek igénybe. Kötöttünk nulla forint értékben használatbavételi szerződést 

– sorolta a speciális megállapodásaikat Virág József polgármester. 

– A helyi piacunk az óvodai udvarral azonos helyrajzi számon található, sajnos nem volt lehetőség a terület megosztására, így majd a kultúrházunknál szeretnénk tetővel fedett részt kialakítani e célra. Az is kérdéseket vetett fel, hogy a közétkeztetést biztosító konyhánk az óvoda épületében működik. Korábban az volt a terv, hogy pályázunk egy plusz konyhaépület létesítésére, megtoldva az óvodai ingatlant, így a most használt helyiséget csoportszobává lehetne alakítani. Ez az elképzelés az ingatlanátadással megváltozott, viszont a konyhát továbbra is működtethetjük, térítésmentesen használva a helyet.

A polgármester elmondta, a korábbi önkormányzat által elnyert pályázatból megvalósított fejlesztések – az iskolai lőtér és sportpálya – pályázatban előírt feltétele volt öt, illetve tíz évig történő működtetés is. Az ingatlan átvételével ezt is átvállalta az egyházmegye. Ezzel a problémás kérdések mindegyike megoldódott.

Szerintem jó úton járunk, ha az egyházmegye nem látta volna biztosítottnak a jövőt, nem vállalta volna magára az ingatlan és az ingóságok átvételét

 – vélekedett Vágó Béla intézményvezető. 

– Már ősszel várható, hogy megkezdődik egy ötvenmillió forint értékű beruházás. A oktatói-nevelői munka feltételei is biztosítottak, ahogy eddig is, nálunk nem jellemző a pedagógusok elvándorlása, nincs tanárhiány. Az önkormányzattal pedig továbbra is jó kapcsolatot ápolunk, eddig is példaértékű volt az együttműködésünk, minden iskolának hasonlót tudnék kívánni.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában