Galériával

2023.09.02. 18:30

Egy éves születésnapját ünnepelte az Alzheimer Café Jánoshidán

A segítő közösség ismeretterjesztő eladásokkal segít eligazodni a demencia világában.

Illés Anita

Az Alzheimer Café szeptemberi rendezvényén felidézték az elmúlt egy évet

Fotó: Pesti József

Hangulatos zongorajáték vezette fel az Alzheimer Café szeptemberi találkozóját pénteken délután a jánoshidai Faluházban. A Szent Norbert Idősek Klubja szervezésében egy évvel ezelőtt indult el a településen az Alzheimer Café segítő közösség, melyet Magyarországon 2014-ben Dr. Menyhárt Miklós főorvos vezetett be. A kezdeményezés célja, hogy ismeretterjesztő előadásokkal, beszélgetésekkel segítsenek eligazodni a demencia világában. Támogató teret biztosít a betegeknek és családjuknak, valamint a segítő szakembereknek. 

Az egyéves születésnapi rendezvényen Béresné Szénási Ildikó, a Szent Norbert Idősek Klubja vezetője köszöntötte a jelenlévőket, majd fényképes összeállítással idézte fel az elmúlt év eseményeit. Elmondta, hogy az évforduló alkalmából meghirdették a legkreatívabb babrakesztyűk versenyét, melynek minden alkotó a győztese lett. Tiszta szívből, szeretettel készültek az élénk színű, kötött vagy horgolt kesztyűk, melyek szenzoros terápiás eszközként alkalmazva a demencia bizonyos tüneteit csökkentik.

 A pályázatra beérkezett babrakesztyűkből azok a szociális otthonok is kaptak, ahol jánoshidai időseket, betegeket gondoznak. A rendezvényen Kubas Eleonóra Márta, egészségfejlesztő-mentálhigiénikus az életminőség javításának lehetőségeiről tartott előadást. 

– Annak ellenére, hogy a demencia egy kedvezőtlen prognózisú betegség, megfelelő gondozással és támogatással lehetőség van az életminőség megtartására mind az érintett betegek, mind pedig a gondozók számára. A demens betegek ápolása a szeretet művészete – mondta a szakember, aki előadása során többek között a betegek mentális és fizikai aktivitásának fenntartásáról, fejlesztéséről is beszélt.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában