Hagyománytisztelet

2023.09.30. 13:00

Ínycsiklandó kenyérlángos illata szállt a tiszasülyi faluháznál

Mind gyakrabban visznek pedagógusok diákokat Tiszasülyre, ahol a faluháznál próbálhatják a hagyományos kemencét és fa népi játékokkal szórakozhatnak.

Kovács Berta

Készítik a kenyérlángost a gyerekek

Forrás: Beküldött fotó

Egyre több környékbeli iskolás csoport keresi fel kirándulásuk során a tiszasülyi Nagy Lajos Faluházat, melyet a Tiszasülyért Egyesület működtet. Egyik fő vonzerő az udvaron álló, régi működőképes kemence, valamint a számos népi játék, melyeket a mai gyermekek is tudnak élvezni.

A napokban Tiszaroffról kerékpároztak át tanáraik kíséretében az általános iskola másodikos és negyedikes diákjai, akik a település templomát is meglátogatták, megismerkedtek az egyesülettel és a faluházat is megtekintették. A kemence adta lehetőségeket kihasználva, belekóstolhattak a kenyérlángos készítésének fortélyaiba is. E jellegzetes étel elkészítésében a faluház munkatársa, Dienes Olívia volt segítségükre, aki nagy gyakorlattal rendelkezik ezen a téren. Az elkészült finomságokat a diákok jóízűen el is fogyasztottak.

A faluházi látogatás egyfajta múzeumpedagógia foglalkozásnak is tekinthetők, mivel itt játékos formában ismerkedhetnek a tanulók a hagyományokkal 

– mutatott rá Demjén Imre, az egyesület elnöke. 

– A falusi iskolák pedig olcsón tudnak tartalmas programot nyújtani a gyerekeknek, főleg, ha kerékpáros kirándulást szerveznek, felkeresve egyúttal az útvonal mentén található nevezetességeket, érdekességeket. Erre egyre inkább ráéreznek a környékbeli pedagógusok, sőt, jártak már nálunk szolnoki óvodások is. A kemence és a játékok kipróbálása során itt hasznos ismereteket szereznek a gyerekek a régi korok mindennapjairól, e tudást pedig szórakoztató formában sajátítják el – folytatta az elnök.

Az elnök azt is elmondta, a kemencében a hagyományos lángos mellett például pizzát is készítettek már az ide látogató gyerekcsoportok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában