Szoljon podcast

2023.09.14. 13:10

Katonai bemutató, főzőverseny és koncert is színesíti majd az I. Vármegyenapot Szolnokon

A vármegyei önkormányzat szeptember 23-án rendezi meg Szolnokon a Vármegyenap nevű kulturális rendezvényét. A nagyszabású programnak a Tiszai hajósok tere ad majd otthont. A részletekről csütörtökön sajtótájékoztató keretében számolt be Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke és dr. Berkó Attila főispán.

Hartai Gergely

Balról: dr. Berkó Attila főispán, Hubai Imre Csaba a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke

Fotó: Nagy Balázs

A vármegyeháza programján megtudhattuk, a szervezők elsősorban arra törekedtek, hogy a térség kulturális örökségének minél nagyobb szeletét tudják bemutatni a fellépőkön keresztül, illetve hogy helyi termelők és kézművesek segítségével hozzák el a városba a Jászkunság ízeit, illatait. A kézműves alkotások révén pedig azt a szellemi és kreatív alkotóműhelyt idézik meg, amelyben helyet kapnak az itt élő és alkotó tehetségek.

– Nem elég az értékeinket közösségeinkben, otthonainkban ápolni, érdemes azokat évről évre a Jászkunság hagyományaihoz híven mindenkinek bemutatni. A vármegyenapon olyan színes programsorozat várja az érdeklődőket, amely méltóképpen reprezentálja a térség összetartozását – kezdte mondandóját a vármegyei közgyűlés elnöke.

Hubai Imre elmondta, a nagyszabású eseményen jelen lesz az MH 3. Területvédelmi Ezred 68. Területvédelmi Zászlóalj dinamikus harcászati bemutatóval, lézerpuska-lövészettel, álcafestéssel, az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság pedig katonai fegyverzettechnikai bemutatóval és toborzóponttal, valamint katonai emlékkép-kiállítással kapcsolódik az alkalomhoz. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának munkatársai a „Biztonság hete” akció keretében szervezett interaktív játékokkal, míg a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság járműbemutatóval (mentőhajó, jet-ski) csigázza fel az érdeklődők kíváncsiságát.

Elhangzott az is, hogy a kavalkádot főzőverseny színesíti, amelyre eddig közel harminc csapat nevezett. A gasztronómiai megmérettetés középpontjában a vármegyei értéktárban szereplő ételek elkészítése áll. Így minden bizonnyal ínycsiklandó tiszai halászlevek, gulyásételek, vagy éppen karcagi birkapörkölt rotyog majd a főzőedényekben.

– A rendezvényen a határon túli testvérmegyénk, az erdélyi Maros megye is bemutatkozik, amely juhtúrós puliszkával, sajt- és kolbászkóstolóval készül a látogatóknak. A napot a Bagossy Brothers Company nagykoncertje zárja – összegezte az elnök.

Ezt követően dr. Berkó Attila főispán osztotta meg gondolatait a sajtó képviselőivel. A kormányhivatal vezetője kiemelte, meghatározó, hogy a Jászkunság értékeit átörökítsük a jövő generációjára, és a térség adta sokszínűséget azok elé tudjuk tárni, akik máshonnan látogatnak el hozzánk.

– Az eseménynek csodálatos helyszín ad otthont, hiszen a programok a Tiszai hajósok terén, a Tiszavirág híd lábánál felállított színpadon, illetve a Tisza partján zajlanak majd – zárta szavait dr. Berkó Attila. 

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában