Szoljon podcast

2023.09.27. 14:11

Szimulátorokkal csábítják a pályaválasztás előtt álló fiatalokat a szolnoki kiállításon – galériával

Kétnapos pályaválasztási kiállítás nyílt Szolnokon, ahová a továbbtanulás előtt álló általános iskolásokat, illetve szüleiket és a pedagógusokat várják. Képző intézmények, cégek, a rendőrség, a honvédség, de még a kormányhivatal és a kereskedelmi és iparkamara standja is csalogatja az érdeklődő fiatalokat.

Kovács Berta

A Magyar Honvédség is bemutatkozott a szolnoki pályaválasztási programon

Fotó: Mészáros János

Két napon át testközelből ismerkedhetnek meg a fiatalok a különböző szakmákat, találkozhatnak közép- és felsőfokú oktatási intézményekkel, munkáltatókkal a vármegyeszékhely Hild terén és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Szűkebb régiónk középfokú oktatási intézményei nyújtanak ízelítőt az érdeklődőknek oktatási kínálatukból, megismertetve a fiatalokat az egyes foglalkozásokkal, de a rendezvényen néhány felsőfokú intézmény és cég is bemutatkozik, továbbá a kormányhivatal vagy a vármegyei kereskedelmi és iparkamara is ellátja hasznos tudnivalókkal a fiatalokat.

– A résztvevők közös célja, közös érdeke, hogy olyan olyan utat próbáljanak mutatni a növekvő nemzedéknek, mely a későbbiek folyamán számukra stabil utat fog jelenteni; olyan szakmát sikerüljön majd választaniuk, ami jelentős értékkel hozzájárul ahhoz, hogy ez nemzedék jól érezze magát ebben a társadalomban – hangsúlyozta a szerdai megnyitón dr. Berkó Attila főispán.

Mint mondta, fontos, hogy a munka alapú társadalmat építsük tovább, és meg is erősítsük a későbbiek folyamán. Utalt arra is, hogy múlt héten egy pályaválasztási programmal a felnőtteket szólították meg, mostani kiállíts pedig elsősorban a gyerekeknek szól, de itt vannak azok a felnőttek is, akik szeretnének pályát módosítani vagy új szakmát felvenni. Tehát ezek a hetek arról szólnak, hogy legyünk aktív részesei annak a törekvésnek, hogy minél többen munkából lássák el családjukat és munkáért kapott bérből éljék az életüket. Ez fontos, hogy azt az utat tudjuk követni, amin már 11 éve jár Magyarország – tette hozzá.

Kiemelte, vármegyénkben a szakképző intézmények az általános iskolákkal jó kapcsolatot tudnak építeni. Régiónkban pedig versengenek a munkahelyek a szakképzett munkaerőért, és ma már mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy a munkaerőt megtartsák.

A megnyitó vendége volt dr. Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, aki felidézte, hogy 2010-ben uniós szinten a foglalkoztatási adatok, a munkanélküliségi ráta tekintetében az utolsó negyedben voltunk, most viszont a svédekkel, németekkel, franciákkal vagyunk egy súlycsoportban, a munkanélküliségi ráta is 3,4 százalék körül alakul.

– Jelen pillanatban egészen más problémákkal küzd a munkaerőpiac, mint 2010-ben, mikor nagyon magas munkanélküliség mellett kellett valamit kezdeni, hogy ne segélyen, hanem munkalehetőségen keresztül tudjanak az emberek boldogulni. Hál’ istennek, azóta a gazdaság felszívta magát, és már átestünk a ló másik oldalára: ma már a vállalkozások találnak nagyon nehezen munkaerőt – mondta.

Az államtitkár a vármegyei adatokról is tájékozódott.

– A munkanélküliségi ráta picit magasabb, mint az országos átlag, de ahhoz a két számjegyű adathoz képest, ami annak idején volt jellemző, ez számottevő előrelépés – hangsúlyozta. – 2013-ban még 3500 regisztrált pályakezdő álláskereső volt a vármegyében, míg most nyáron a legjobb időszakban csak 750-en voltak.

Azt is hozzátette, a cégek most saját bőrükön érzik a munkáskéz hiányát. A koronavírus-járvány kapcsán a munkáltatók megtanulták, hogy a használható embereket tartani kell az utolsókig, és bizonyára ennek is köszönhető, hogy ma Magyarországon a foglalkoztatás ilyen magas szintű. A mostani válságnak viszont nem látni, hol lesz a vége, így nehéz olyan eszközökkel készülni, ami erre a helyzetre megfelelő választ tud adni.

A cégek a létszámot elsősorban magyar munkavállalókkal szeretnék feltölteni, de sajnos fogytán van a hadra fogható munkaerő, ezért kell mindent lehetőt megtenni. A szakképzésnek pedig az a legfontosabb dolga, hogy megelőzzék a munkanélküliséget, olyan szakmát adva a fiatalok kezébe, amivel tudnak, akarnak és képesek is lesznek dolgozni, boldogulni.

A gyerekek számos szakmába betekinthettek a rendezvényen, már délelőtt egymást követték a csoportok. A szakképző centrumok tagintézményei mellett egyházi fenntartású intézmények is jelentkeztek szakmakínálattal. A diákokat a standoknál a mezőgazdasági terményektől és műanyag tehéntől kezdve különféle gépek, informatikai eszközök, drónok, sőt kóstolók is várták a művészeti vagy egészségügyi képzések tárgyi kellékei mellett.

A szimulátorok mindenütt nagy népszerűségnek örvendtek. Pozitívum, hogy már az első délelőtt is szép számban bukkantak fel lányok is a műszaki szakmákra csábító standok előtt, jó kérdés persze, mennyien választanak végül ilyen szakirányt...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában