Szoljon Insta

2023.09.16. 07:00

Tájházat avattak: új életre kelt egy régi nádfedeles parasztház Jászapátin

„Múltból a mának” – e mottó jegyében avattak tájházat pénteken délután Jászapátin.

Pesti József

Átadták az új tájházat

Fotó: Pesti József

A Dózsa György út 14. szám alatt található régi nádfedeles parasztházat Urbán István és családja ajánlotta fel a városnak.

– Az önkormányzat a helyi épített örökség védelmében pályázati támogatásokból újította fel az épületet, megőrizve azt az utókor számára – mondta az átadó ünnepségen Farkas Ferenc polgármester, majd köszönetét fejezte ki az Urbán családnak.

Az épület felújításának folyamatáról, a beruházás finanszírozásáról Borbás Zoltán, a vármegyei közgyűlés alelnöke beszélt. Megtudtuk, a Népi Építészeti Program keretében elnyert mintegy 15 millió forinthoz az önkormányzat közel 4 millió forint önerőt biztosított. Így közel 20 millió forintból finanszírozták az épület statikai megerősítését, a tervezési, szakértői munkákat, valamint felújították a külső homlokzatot és a nádtetőt.

A LEADER programban elnyert 12 millió forint támogatásból 900 ezer forintos önrész mellett parasztház belül is megszépült. 

Borbás Zoltán elmondta: a beruházás kivitelezése során rengeteg érdekességre bukkantak. Ezek közül kiemelte a pincében megtalált titkos ajtókat. A jövőben szeretnék élettel megtölteni a tájházat, mely tartalmas közösségi programoknak, hagyományőrző rendezvényeknek adhat helyet. Az épületet csak ideiglenesen rendezték be, ugyanis  pályáztak bútorok beszerzésére, melynek eredményére várnak. 

Az önkormányzat tervei között szerepel az istálló felújítása és egy rendezvénycsűr kialakítása is. Elhangzott, hogy elindították a tájházzá minősítést.

Az eseményen Pócs János, a térség országgyűlési képviselője méltatta azokat a törekvéseket, melyeknek köszönhetően egyre több régi épület – ilyen a bölcsőde, a szatócsbolt – újul meg a hagyományokat megőrizve.

A szalagátvágást követően Hágen Pál Tamás káplán megáldotta az új tájházat, majd Sisa Béla műemlékvédelmi felügyelő tarott építéstörténeti bemutatót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában