Válaszokat vár a hivatal

2023.09.06. 19:55

Talajszennyezésre gyanakodnak Abonyban, további információkat kér a város

A 2. számú felnőtt háziorvosi körzetben történő személyi változások és a volt Márton-kúria egy részének felújítása is téma volt az abonyi önkormányzat legutóbbi testületi ülésén. A városháza programján az egykori Mechanikai Művek területét érintő talajszennyezés ugyancsak szóba került.

Hartai Gergely

Kovács László (balra) és Mészáros László János, a Városunk Fejlődéséért Egyesület önkormányzati képviselői a minapi testületi ülésen

Forrás: Abony önkormányzata

– A Tószegi út 54. szám alatt, vagyis a régi Mechanikai Művek területén, az üzem megszűnését követően, a kormányhivatal talaj-, illetve talajvízszennyezést valószínűsített, ezért pedig kármentesítési feladatokat határozott meg – kezdte a napirend előtti felszólalások sorát Krupincza János. A Városunk Fejlődéséért Egyesület önkormányzati képviselője ezután a téma aktualitásairól kért tájékoztatást a városvezetéstől.

Pető Zsolt polgármester válaszában felidézte, a talajvízszennyezéssel kapcsolatban immár négy éve egyeztetnek a kormányhivatallal, ahonnan informálódtak a szükséges intézkedésekről is.

– A legutolsó levélváltás szerint a helyszín tulajdonosát arra kötelezték, hogy végezze el a talajvízre vonatkozó vizsgálatokat, és készíttessen környezetvédelmi szakvéleményt. Egyéb információt azonban nem kaptunk. A lakosság megnyugtatása érdekében egy újabb határozott kéréssel fordulunk a kormányhivatalhoz, hogy adjanak ki közleményt a kérdésben – fogalmazott a településvezető.

Ezután a Nemzeti Művelődési Intézet telephelyigényéről tárgyaltak a képviselők. Mint elhangzott, az intézet regionális feladatait Abonyból szeretné irányítani, munkájukhoz ezért irodára van szükségük. Az önkormányzat azt javasolta, hogy tevékenységük központi helyszíne az Abonyi Lajos Művelődési Házban legyen.

– Ezzel kapcsolatban már egyeztettünk az intézmény vezetőjével, és ki is jelöltünk egy helyiséget, amely alkalmas lenne a célra. Az intézet elfogadta a felvetést – részletezte Pető Zsolt.

Megtudtuk, a kulturális szervezet azt kéri, hogy hivatalosan is bejegyezhessék telephelyként a leendő irodát. A későbbiekben pedig – a művelődési házzal megkötött bérleti szerződés értelmében – bérleti díjat is fizetnek. Terveik szerint az irodát április 30-ig használják majd.

Ezután a 2. számú felnőtt háziorvosi körzetben történő helyettesítésről tájékozódtak a városi küldöttek. Dr. Gyuris Mária Valéria doktornő nyugdíjba vonul, és a praxist már nem szeretné megtartani. Október 31-től a pótlását hat hónapra meg kell oldania az önkormányzatnak. A helyettesítést dr. Abonyi Viktor háziorvos látja el, akivel korábban már egyeztettek a témában.

Újabb kúriát újítana fel a város

A testületi ülésen a Kálvin János utca 9. szám (volt Márton-kúria) északi melléképületének külső felújítási munkáit célzó pályázat részletei is szóba kerültek. Pető Zsolt polgármester beszámolója szerint tavaly már pályáztak az épületrész helyreállítására, akkor 3 millió forintot nyertek. Ebből, valamint az önkormányzati önrészből végül a nyílászárók cseréje valósult meg. A Nemzeti Kulturális Alap mostani kiírása lehetőséget biztosít arra, hogy folytathassák programjukat, ezért az ajtók cseréjéről, illetve a homlokzat javításáról döntöttek. A tervezett beruházás összege mintegy 9 millió forintot tesz ki, aminek az egyik fele pályázati forrás, a másik pedig önkormányzati önerő lenne. A javaslatot elfogadta a testület.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában