Küldetés

2023.10.30. 06:55

Bosnyák misszióra készülnek szolnoki katonák és helikopterek – videóval

A januártól egyéves béketámogató tevékenység során három helikopter (két H145M és egy Mi-17-es) teljesít majd Bosznia-Hercegovinában szolgálatot.

Mészáros Géza

Dr. Sticz László vezérőrnagy (középen) a napokban Szolnokon járt a jövő évre készülő küldetés miatt

Fotó: Rácz Tünde

Dr. Sticz László vezérőrnagy személyében 2024 januárjától egy éven keresztül magyar tábornok irányítja az Európai Unió bosznia-hercegovinai műveletét, az EUFOR ALTHEA missziót. Hagyományosan az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet biztosítja a misszió MEDEVAC, azaz légi egészségügyi kiürítési képességet is, amelynek bemutatóját dr. Sticz László vezérőrnagy, a misszió leendő első magyar parancsnoka is megtekintett a napokban Szolnokon. Az eseményről a Magyar Honvédség tájékoztatta hírportálunkat.

A katonák gyakorlat közben
Fotó: Rácz Tünde

Az EUFOR ALTHEA misszióba felajánlott kutató-mentő-, légimentő- és légi kiürítési-képesség hosszú és nagy koncentrációt igénylő kiképzést követelt meg mind a helikopter-személyzetektől, mind pedig az egészségügyi katonáktól. 

Dr. Sticz László vezérőrnagy a demonstrációt követően elismerően szólt a látottakról és köszönetet mondva kívánt sikeres külszolgálatot a résztvevő egészségügyi és hajózó állománynak. Dr. Bali Tamás ezredes, a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka elmondta, hogy alakulatától az egyéves missziós tevékenység során három helikopter (két H145M és egy Mi-17-es) és személyzete teljesít majd Bosznia-Hercegovinában szolgálatot. A kiképzés kapcsán kiemelte, hogy a mostani felkészítés nem egy klasszikus NATO-sztenderd szerinti MEDEVAC-képességet célzott meg, hanem egy emelt szintet.

Szolnokon készítették fel dr. Sticz László vezérőrnagyot a Bosznia-Hercegovinában állomásozó békefenntartó erők leendő parancsnokát

Magyarország felajánlására, az Európai Unió Politikai és Biztonsági Bizottságának döntése alapján 2024 januárjától első alkalommal áll magyar katona az EUFOR Althea misszió élén. Az MH Haderő-modernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnoka, dr. Sticz László vezérőrnagy egy éven át vezeti majd az Európai Unió Bosznia-Hercegovinában állomásozó békefenntartó erőit.

A leendő parancsnok és törzse nem első alkalommal fordult meg Szolnokon, 2023 tavaszán adminisztratív héttel kezdte meg a misszióra való felkészülését az MH Béketámogató Kiképző Központban. Ezt követően részt vettek békeműveleti lövészeten és tálcatűzoltási gyakorlaton is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában