Sokba kerül

2023.10.23. 20:12

Felújítaná műemlékeit Tiszapüspöki, de előbb a terveket kell hozzá elkészíttetni

Kétmillió forint értékű támogatási kérelmet nyújtott be Tiszapüspöki önkormányzata, műemlékvédelmi tervek elkészítésének finanszírozására. Ezek nélkül ugyanis nem tudnak pályázni fontos épületek felújítására.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Kicserélné az elavult nyílászárókat a könyvtár és helytörténeti gyűjteménynek otthont adó épületen Tiszapüspöki, ám ez nem ilyen egyszerű. Az 1764-ben barokk stílusban készült egykori római katolikus plébánia ugyanis műemlék.

– Emiatt még csak karbantartást sem végezhetünk az épületen előzetes műemlékvédelmi tervek nélkül, melyek elkészíttetése is több milliós tétel. Ezért pályázatot nyújtottunk be, kétmillió forint értékben a tervek elkészíttetésére. Ha ugyanis nincs meg, esély sem nyílik az egyházi épületeink felújítására – tájékoztatott Bander József polgármester. A település abban bízik, hogy a tervekkel jövőre már pályázhatnak például a Magyar Falu Program egyházi épületek felújítását célzó pályázatára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában