Szoljon Insta

2023.10.15. 15:36

Generációk ünnepelték együtt a néptáncoktatás jeles jubileumát Jászapátin – videóval, galériával

Születésnapi meglepetést is kaptak: a kormány ötmillió forinttal támogatja a jászapáti néptáncoktatást.

Illés Anita

Színvonalas előadást láthattak a nézők

Fotó: Pesti József

A „45 éve táncol Jászapáti” programsorozat keretében nagyszabású jubileumi táncgálát szervezett a Jásztánc Alapítvány ezen a hétvégén. A Pájer Antal Művelődési Ház színpadán egyszerre dobbant a szív és a láb a múlt, a jelen és a jövő találkozását ötvöző műsorban, melyben táncos generációk mutatták be a Kárpát-medence néptánc kincsét. 

A narrációban elhangzott: a szervezett néptáncoktatás 1978. október 9-én kezdődött meg a városban. Korábban ugyan már hosszabb-rövidebb ideig működött tánccsoport, de képzett oktatót a megerősődő táncházmozgalomnak köszönhetően csak 1978-ban kapott a város Csikósné Kökény Erzsébet Lizike személyében. Közvetlen segítségére volt az oktatásban Szűcs Béla, Balla Zoltán és Mihályi Gábor. 1984-től Bakonyi István koreográfus, táncpedagógus kapott lehetőséget a tanításra, aki Lizikével együtt szívvel, lélekkel segítette a táncosokat.

– Több száz helyi gyermeket, fiatalt, szülőt ismertettek meg a magyar népművészet valamennyi ágával. Tanítványaik sikerrel oktatnak, alkotnak, lépnek fel a világ minden táján. A táncegyüttesek fenntartója 1995-től a Jásztánc Alapítvány – idézte fel a szombati gálaesten Szöllősi Gabriella műsorvezető.

A jubileumi rendezvényen több generáció, egykori és aktív táncosok elevenítették fel a régi, sikeres koreográfiákat és mutattak be új produkciókat. Elsőként az Aprók Gyermektánccsoport lépett színpadra jászsági gyermekjátékokkal, majd a Százszorszép Néptánccsoport jászsági táncokkal, a Mákvirág Néptáncegyüttes rábaközi táncokkal varázsolta el a közönséget.

Ezután Pócs János, a Jászág országgyűlési képviselője köszöntötte a közösséget. 

– Jászapátinak olyan ékessége a néptánc, mint a kéttornyú templom – fogalmazott a honatya, aki kitért a tánc közösségformáló szerepére is. Köszönetet mondott Tajti Erzsébetnek, a Jásztánc Alapítvány leköszönő elnökének. Dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlementi államtitkára videóüzenetben gratulált ahhoz, hogy immár negyvenöt éve zajlik Jászapátin a néptáncoktatás. 

– Szeretnénk elismerni ezt az értékteremtő, hagyományőrző munkát, ezért Magyarország kormánya a Kulturális és Innovációs minisztériumon keresztül ötmillió forint támogatást nyújt a jászapáti néptáncoktatás fenntartásához – jelentette be dr. Vitályos Eszter. Az eseményen megtudtuk, az alapítvány új elnöke Ingesné Gaál Mária.

A gálaest első része madocsai, szilágysági és kalocsai táncokkal folytatódott. Rövid szünet után megható pillanatok következtek, Csikósné Kökény Erzsébetre emlékeztek a táncosok. Az est folyamán többek között legényes, szatmári és dél-alföldi táncokat láthatott a közönség. A hétvégi programsorozatot kézműves foglalkozás, fotókiállítás is színesítette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában