Szoljon Insta

2023.10.17. 13:55

Ingyenesen ivartalanít állatokat a szolnoki Kéz A Mancsért Egyesület

Egy elhunyt állatbarát végakaratának megfelelően kapott támogatást a szolnoki Kéz A Mancsért Egyesület. A félmillió forintból a nehéz körülmények között tartott állatok ivartalanítási költségeit fedeznék.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

A nem kívánt szaporulat elkerülésére fordítják a támogatásból befolyó összeget az egyesületnél

Fotó: Kiss János

Egyedülálló kezdeményezéssel próbál segítséget nyújtani az állattartóknak a szolnoki Kéz A Mancsért Egyesület. A lehetőség forrása különleges és megindító adomány. Egy elhunyt állatbarát végakaratának megfelelően az egyesület pénzt kapott, melyet erre a célra költenek.

– Több mint tíz éves működésünk alatt még nem tapasztaltunk hasonlót. Nagy meglepetésként ért a megkeresés, igazán megérintett minket – kezdte Lászlóné Borbély Brigitta, az egyesület elnöke. Hozzátette, a történet szomorú mivolta ellenére mégis pozitív célt tudtak kitűzni, több száz állat szenvedését megelőzve.

Minden nap megmenthetünk kutyákat, macskákat, de ezek a számok nem érnek a közelébe azoknak, amiket a megelőzés garantál

– mondta. 

Kiemelte, a legnagyobb problémát továbbra is a nem kívánt szaporulatok jelentik.

– A félmillió forintos keretet ezért szánjuk arra, hogy olyan állattartóknak segítsünk a műtéti költségek átvállalásával, akik nehéz körülmények között élnek – mondta. A lehetőség ugyanis feltételekhez kötött, kizárólag olyan jelentkezőket várnak, akik életkörülményeik miatt nem engedhetnék meg maguknak a műtéti összeg kifizetését.

– Ötvenkilenc jelentkezőnk van eddig, nagyobb részben szuka kutya és nősténymacska tulajdonosok. Jelenleg összesen százkét állat várja, hogy átessen a beavatkozáson – részletezte az egyesület elnöke. Hozzátette, bár sok további felajánlás érkezett hozzájuk a felhívásuk után, sajnos így sem tudnak minden jelentkezőnek segítséget nyújtani.

Négy állatorvosi rendelő fogadja majd a kedvenceket Szolnokon, Martfűn, Cegléden, valamint Jászalsószentgyörgyön. Munka tehát akad bőven, sok a feladat a szervezés, az időpontok egyeztetése körül is.

– Első körben negyvennégy kedvencet ivartalanítanak. Ha ezt megszorozzuk a lehozott alom számával, amely évente alapesetben hat élet, akkor kétszázhatvannégy állatot mentenénk meg. Ám természetesen sokkal több kölyök születik. Egyelőre így tudunk segíteni és ez is nagy siker – mondta az egyesület elnöke. Kiemelte, az állatok szállításáról a tulajdonosnak kell gondoskodnia.

– Lehetőleg érkezzen időben az időpontra, majd vegye fel az állatot a beavatkozás után. A lábadozást is szigorúan vesszük, az orvosi utasítások betartását, a műtét megvalósulását és a kedvencek megfelelő elhelyezését fényképekkel kérjük majd igazolni – magyarázta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában