Fotóritkaság

2023.10.02. 14:30

Páratlan fotóval gyarapodott a ceglédi múzeum

Egy 1920-as években készült fényképpel gazdagodott a minap a ceglédi Kossuth Múzeum gyűjteménye. A fotón a település híres zenetanára, Teszner Vince látható tanítványai körében.

Hartai Gergely

A város közismert zenetanára, Teszner Vince (középen) is feltűnik a múzeum régi fotóján

Forrás: Kossuth Múzeum Facebook-oldala

Különleges fotóritkaságot osztott meg Facebook-oldalán a Kossuth Múzeum. Az intézmény arról ír, hogy az 1923 körül készült felvétel egy azon dokumentumok sorában, melyet egy adományozó, dr. Verli Sarolta, a napokban ajánlott fel a múzeumnak.

Bejegyzésükből kiderült, hogy a fényképen a város egykor közismert zenetanára, Teszner Vince (1870-1940) és tanítványai láthatók, a tanár a saját magániskolájában (a Népkör utcában) fogadta tanítványait. A fotós vonós hangszerekkel örökítette meg az ünneplőbe öltözött diákokat.

Az intézmény posztja emlékeztetett: Teszner Vince gyakori fellépője volt a ceglédi rendezvényeknek, zenés programoknak, melyeken általában zongorázott. A gyerekek között, Teszner Vince mögött, ott állt Verli Sándor is, aki később ügyvédként dolgozott a városban, és tagja volt a Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Körnek.

A felvétel a Szombathy Nővérek Angyal utcai műtermében készült. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában