Szoljon Insta

2023.10.18. 17:25

Válsághelyzet kezelésére képezték a katonákat Szolnokon – videóval és galériával

Tizenhét nemzet hallgatói vesznek részt a 43. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon Szolnokon. Krízishelyzetet, menekülttábort szimuláló feladatokban is helyt állnak a kétnapos zárógyakorlat során.

Pakainé Pusztai Nóra

Aki ezt a tanfolyamot elvégzi, a világ bármely pontján elláthat ENSZ megfigyelői feladatokat

Fotó: Nagy Balázs

Kétnapos gyakorlattal zárul az MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett 43. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam. A képzésen tizenhét nemzet hallgatói vesznek részt. Algériából, Egyiptomból, Elefántcsontpartról, Jordániából, Kazahsztánból, Kínából, Lengyelországból, Litvániából, Marokkóból, Nigériából, Olaszországból, Portugáliából, Thaiföldről érkeztek, valamint új országként hallgatót delegált Kenya, Örményország és Peru, a sorból természetesen a magyarok sem maradhattak ki.  

A háromhetes tanfolyam elméleti alapok elsajátításával kezdődött, majd egyre bonyolultabb foglalkozásokat szerveztek a katonáknak, akik az elmúlt napokban megtanultak különböző nemzetek képviselőiként együttműködni. 

– Sok mindent megtapasztaltunk mind elméleti mind gyakorlati szinten, ami hozzásegít, hogy tudjuk, ENSZ katonai megfigyelőként hogyan kell viselkednünk nemzetközi porondon – foglalta össze dr. Chovan Krisztina százados.

A hallgatók néhány nap után elhagyták a tantermet és járőrcsoportokban hajtották végre az élethelyzeteket szimuláló feladatokat. Szerda délután az MH Béketámogató Kiképző Központ bázisáról a járművek ellenőrzése után indultak útnak a csapatok, hogy elvégezzék a megadott feladatokat. Hangos kiabálással és jajveszékeléssel hívták oda az egyik helyszínre őket, egy menekülttábori szituációban kellett helyt állniuk. A feladatok közé tartozott egyebek mellett a sebesült ellátása.

Fegyvertelen megfigyelőkről van szó, akik vizsgálatokat, tárgyalásokat szerveznek, kapcsolatot tartanak a helyi szervezetekkel. Válságövezetben dolgoznak majd, ahol bejárják a környéket, ellenőrzéseket tartanak, ehhez igazodtak az elvégezendő feladatok is 

– magyarázta Bakk Szabolcs őrnagy, tanfolyamigazgató.

 

Hozzátette, a tanfolyam különlegessége, hogy a világon körülbelül egytucat intézmény rendelkezik a megszervezéshez szükséges akkreditációval. Aki ezt a tanfolyamot elvégzi, a világ bármely pontján elláthat ENSZ megfigyelői feladatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában