Találkozó

2023.11.26. 16:00

Huszonhat szolnoki tag is részt vett a SZÍVSN többnapos lakitelki táborában

Szív- és érrendszeri betegséggel élő vagy azzal már megküzdött SZÍVSN-tagok töltöttek együtt a hó végén három értékes napot Lakitelken, ahol a Hungarikum Liget szép környezettel, megkülönböztetett figyelemmel volt házigazdája a rendezvénynek. A tapasztalatcsere mellett értékes előadások adtak segítséget, támogatást a résztvevőknek.

Szathmáry István

A háromnapos SZÍVSN-tábor szolnoki résztvevőinek csoportja

Forrás: Beküldött fotó

A tábor negyvenhat résztvevőjéből huszonhatan Szolnokról érkeztek a rendezvényre, az egyesületben a SZÍVSN-koordinátorok itteni áldozatos munkájának, illetve az intézményben uralkodó betegközpontú szemléletnek köszönhetően ők képviselték legnagyobb arányban a szív- és érrendszeri betegeket. 

A hosszú hétvége fő üzenete a betegek öntudatosságának fontossága és a kardiológiai rehabilitáció mindenki számára ismertté tétele volt. Bernáth-Lukács Zsuzsa SZÍVSN-elnök a rehabilitáció és a betegútkövetés fontosságát két beteg történetén keresztül mutatta be részletesen, és eredményeik, a szívelégtelenséggel élő betegek maximális segítése mellett beszámolt az országos koordinátori hálózat munkájáról, kiemelve egyben a szolnoki csapat feladatait. 

A SZÍVSN országos betegegyesületet a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján hozták létre a munkatársak és a betegek 2011-ben, azzal a küldetéssel, hogy hiteles tájékoztatással segítsék az infarktussal, magas vérnyomással, ritmus­zavarral, veleszületett szívbetegséggel, pacemakerrel, ICD-vel élő betegek mindennapjait. Tizenkét éves értékes betegszervezeti munkájuk volt az alapja a Belügyminisztérium jelentős anyagi támogatásával létrehozott országos koordinátori hálózat születésének, mely a betegoktatás terén már a háromszázhuszadik előadásnál tart, országosan hat központban kétezer beteg részvételével indítottak szűréseket. Az egyesület igyekszik a betegek felmerülő problémáit, kérdéseit továbbítani a kórházak és az orvosi kar felé, ehhez egyre inkább szeretnének egyenlő partnerré válni a párbeszédben. 

A másik célkitűzésük, hogy olyan információ­kat továbbítsanak a betegek felé, mint például hol, mikor lehet elérni a legmegfelelőbb orvosi ellátást. A legsikeresebb, szolnoki koordinátori csapat „motorja”, Surmanné Szabó Éva a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetben végzett betegtámogató munkájukról adott tájékoztatást. 

A tábor résztvevői pihenésképpen aktív tornán is kinyújtóztathatták tagjaikat
Forrás: Beküldött fotó

– Január óta elérhető a SZÍVSN szolnoki koordinátori csoport, mely ma már több mint háromszáz tagot számlál, amivel sikerült vezető helyet szereznünk a rangsorban. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet is maxi­málisan támogatja ezt a kezdeményezést. Sokat számít, hogy a tagok az egyesületen keresztül bármikor kapcsolódhatnak az online előadásokhoz és kérdezhetnek betegségükről, mi pedig igyekszünk tudatosítani a betegekben, hogy mennyi mindent tehetnek a gyó­gyulásukért. Segítünk abban is, hogy életmódjukon tudjanak változtatni, ismerjék a legfontosabb rizikófaktorokat. A beteget passzív résztvevőből aktív résztvevővé szeretnénk tenni, erre a rehabilitáció remek lehetőséget biztosít. Fontos, hogy a hozzánk kerülők meg akarjanak gyógyulni és ehhez megadunk minden segítséget. Ezért is mutattam be lakitelki előadásomban munkánkat, az egyesületünket, illetve a rizikófaktorokat – mondta hírportálunknak Surmanné Szabó Éva. 

A tábor magas szakmai színvonala dr. Gesztes Ákos SZÍVSN elnökségi tagnak, csoportvezetőnek is köszönhető, aki prezentációjában a koleszterinprobléma teljes tudományos tárházát sorakoztatta fel. Perger Júlia tanácsadó, közgazdász, táplálkozástudományi szakember pontos adatokat mutatott be a lakosság fogyasztási szokásairól, tévhitekről. Dr. Báthori György elnökségi tag saját történetén keresztül beszélt a pitvar­fibrillációról. Dr. Ökrös Margit belgyógyász, kardiológus, rehabilitációs szakorvos pedig a szívelégtelenségről tartott előadást. A tábor záró előadását dr. Jambrik Gergely elnökségi tag, jogász tartotta Gyerekeink és a koleszterin címmel. 

Az előadások során mindvégig őszinte hangnem uralkodott, számos kritikus kérdés is elhangzott a résztvevők részéről például az orvos-beteg viszonyról vagy az egészségmegőrzési céllal kínált eszközökről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában