Jöhet a hideg

2023.11.10. 13:55

Többtucatnyi munkagép, irdatlan mennyiségű só – felkészült a télre a Közút a Jászkunságban

Az őszi idő ellenére péntektől téli üzemmódra váltott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A társaság vármegyei igazgatósága is felkészült, feltöltötték a sótárolókat, készenlétben állnak a dolgozók és a munkagépek is.

Rimóczi Ágnes

A Jászkunságban mintegy kétszáz közutas lát el szolgálatot a téli időszakban

Forrás: Magyar Közút JNSZVI

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. átállt a téli üzemmódra. Mostantól tizenkét órás műszakokban, huszonnégy órában dolgoznak a szakemberek a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán és koordinációján. Az országban nyolcvan mérnökségen, 19 vármegyei és központi irányításon keresztül több mint 2600 munkatárs dolgozik a téli üzemben. Ehhez 709 hóekével felszerelt teherautó, 175 rakodógép és 124 hómaró is társul majd. Rendkívüli időjárási helyzetekben pedig országosan 651 úgynevezett lehívható munkagépet is bevethet majd a közútkezelő.

Természetesen szűkebb hazánkban is minden készen áll a tél „fogadására”.

– Vármegyénkben mintegy 200 munkatárs lát el szolgálatot a téli időszakban, akik négy mérnökségről és egy telephelyről „vethetők be” szükség esetén. Az ő munkájukat 42 munkagép segítheti szükség esetén – mondta el a pénteki télindító a sajtótájékoztatón Kovács Péter. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vármegyei igazgatója hozzátette: igazgatóságuk 1370 kilométer vármegyei közúthálózatról gondoskodik, ebből közel négyszáz főút, a mellékutak hosszúsága pedig majdnem ezer kilométer. A társaság kezelésébe tartozik még harminchat kilométer kerékpárút, valamint száztizenhét darab híd.

Felkészülten várja a géppark a téli bevetést
Forrás: Magyar Közút JNSZVI

– Mindezekről kell megfelelően gondoskodnunk, télen természetesen kiemelten – emelte ki Zsigmond Attila, a vármegyei üzemeltetési és fenntartási osztályvezető, aki részletesen beszámolt a téli előkészületekről, a szükség esetén elvégzendő feladatokról. Megtudtuk: idén is az országos közutak kezelési szabályzatának megfelelően végzik a fokozatváltásokat, valamint a védekezéseket.

– A rendelkezésre álló személyzet és a gépek mellett a védekezésekhez használt anyagok tekintetében is jól állunk. Eszerint mintegy 6500 tonna útszóró só, tizenhat tonna kalcium-klorid granulátum, 115 ezer liter kalcium-klorid oldat, valamint közel hatszáz tonna érdesítő anyag áll a rendelkezésünkre erre a téli szezonra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában