Fegyvernek

2023.12.10. 06:55

Ki fizeti a vízóracserét? – vitába keveredtek egy sorház lakói a szolgáltatóval

Éveken át fennakadás nélkül működött a vízóra leolvasása és a számla kifizetése a fegyverneki Hársfa utcai sorházakban, ám nyáron, a csatornázási munkálatok lezárulta után levelet kaptak a lakók a szolgáltatótól, hogy cseréljenek vízórát saját költségükön, mert otthonaik társasházaknak minősülnek, egyedi mérőóráik pedig csak mellékmérőnek számítanak. Ezeket pedig – mivel közben a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. új főmérőket is felszerelt– a lakóknak kellene kicserélniük, háztartásonként 30-40 ezer forintért.

Molnár-Révész Erika

Ezekben a Hársfa úti sorházakban évek óta lakásonként külön, egyedi vízóra alapján fizették a számlákat a lakók, a szolgáltató szerint viszont ezek társasházak, a mérők pedig csak mellékmérők

Forrás: Beküldött fotó

– Fegyverneken a Hársfa úton nyáron megújult a csatornahálózat, ezalatt a szolgáltató új vízórákat szerelt fel, és úgy kezelnek bennünket, mintha társasházak lennénk – mesélte az utcában lakó Mészáros Ildikó, aki hozzátette, az egykori lakásszövetkezet már réges-rég megszűnt, és időközben minden lakásnak saját, egyedi mérőórája lett.

– Ennek alapján fizettük a számlát, és amíg az önkormányzat működtette a csatornarendszert, semmilyen probléma nem volt. Ezt akarja módosítani a TRV Zrt., de senki nem tudja hogy miért... – mondta tanácstalanul a lakó.

– A Hársfa utcában ebben az évben felújították a vízvezetékrendszert, ami alatt  TRV Zrt. négy lakásonként főmérőket helyezett ki házaknál. Azt mondták, hogy a mi mérőóráink mellékórák, ezért mi, lakók cseréljük ki a lejártakat a saját költségünkön – az információt már egy másik lakos, az önkormányzati képviselőként is dolgozó Molnár Barna erősítette meg.

Van olyan óra, ami már 2011-ben lejárt, mégsem értesítették eddig a cseréről a lakost

– Az eddigi leolvasások során semmilyen probléma nem volt, sem a számlázásnál nem szóltak, és nem is cseréltek. Nyáron értesítés nélkül bejött az ingatlanra a szolgáltató dolgozója, kihelyezte az új mérőórákat, majd kaptunk egy fenyegető felszólítást, hogy 15 napon belül cseréljük le a saját mérőóránkat, mert különben lekorlátozzák a vizet. Kisgyerekes családok, idősek, mozgáskorlátozottak élnek itt, akik mindig időben fizették a számlát. Nem is értjük a hangnemet. Legalább 40 családot érint ez a probléma – közölte a képviselő.

– Gyakorlatilag ezt az ügyet már főmérnöki és igazgatói szinten próbáljuk úgy megoldani, úgy, hogy mindkét fél számára megfeleljen – mondta az esettel kapcsolatban Tatár László polgármester.

– Valamikor ezek társasházak voltak, ebből adódik a legnagyobb probléma. Egykor a vízdíjakat közös költségként szétosztva fizették. Ebből problémák voltak, hiszen a különböző lakásokban különböző mértékben fogyasztottak. Ezért alakítottak ki külön-külön mérőpontokat. Most, hogy eljutottak már oda, hogy lejárt már bizonyos órák hitelesítési ideje, eljött a csere. A TRV Zrt. azt szeretné, hogy a lakók ezeket az óracseréket állják saját költségen, a lakók viszont azt, hogy a szolgáltató. A lakók úgy gondolják, hogy ez az óra főmérőként van nyilvántartva a szerződésükben, ez alapján fizetik a vízdíjat. A szolgáltató viszont azt mondja, hogy az ő szabályzata szerint ezek a 16-os kis csöveken lévő órák, almérők. Ezért szereltek fel főmérőket – részletezte a jelenlegi helyzetet a polgármester. 

Mint elmondta, a családi házaknál egyértelmű az, hogy a szolgáltató dolga az óracsere, de mivel ezeket a Hársfa utcai házakat társasházakként kezeli a TRV, ezért véli úgy, hogy a lakosnak kell állnia a 40-50 ezer forintos költséget.

 

Személyesen keresi fel az érintetteket a szolgáltató

Az ügyben megkerestük a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt-t.

– Társaságunk munkatársai mindent megtesznek azért, hogy mihamarabb helyreállítsák a jogszerű szolgáltatást. Ennek érdekében személyesen keresik fel az érintett ügyfeleket szerződéskötés és további tájékoztatás céljából – közölte a szolgáltató.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában