Kultúra

2023.12.27. 20:30

Ormos Imre portréja is felkerült a szolnoki művész által tervezett érmékre

Pogány Gábor Benő szolnoki szobrászművész tervezte azokat az érméket, melyeket a 2024-es Magyar-török kulturális évad tiszteletére készíttetett dr. Hoppál Péter kormánybiztos felkérésére a Magyar Nemzeti Múzeum.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Hazánk 2024-ben ünnepli a magyar-török kulturális évadot, melynek tiszteletére a Magyar Nemzeti Múzeum érmeket bocsátott ki. Az öt éremből álló sorozatot Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész, a Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke tervezte. Az ezüst, ezüstözött bronz és bronz érméken Vámbéry Ármin, Széchenyi Ödön, Bartók Béla, Réthly Antal, valamint Ormos Imre arcképei szerepelnek. Az érmék a Szabó Tamás ötvös által vezetett szegedi ÉremVerde Kft-ben készültek.

Az érmék egyikén a szolnoki park névadója, Ormos Imre Kossuth-díjas kertészmérnök szerepel, aki két évig Törökországban is dolgozott, ankarai utcákat és parkokat is tervezett

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában