360 kilométer/óra

2024.01.21. 06:55

A világ leggyorsabb állatát figyelték meg Szolnokon a születésnapos madarászok

Születésnapot ültek, pontosabban sétáltak a szolnoki madarászok. Kereken 5 éves lett ugyanis az Urban-birdwatching, tehát a városi madarásztúra sorozat.

Molnár Róbert

Madarászok csapata a Tiszavirág hídon, a távcsőnél Rimóczi Árpád túravezető Foltival

Fotó: Molnár Róbert

Több mint 20-an ragadtak távcsövet és húztak meleg kabátot szombaton délelőtt, hogy a zimankóban ünnepeljenek. Kereken 5 évvel ezelőtt indult el ugyanis a városi madarásztúra-sorozat Szolnokon, Rimóczi Árpád, elképesztően nagy tudású madarász vezetésével. Torta ugyan nem volt, de ennél nagyobb meglepetést kapott mind a túra atyja, mind az ünneplők: megfigyelhették a világ leggyorsabb állatát, egy vándorsólymot. A madár a vízügyi székház tetején ült, távcsővel tisztán megfigyelhető volt. Vadászat közben zuhanórepülésbe kezd, majd olyan erővel csap le áldozatára, hogy annak esélye sincs... Zuhanása közben a 360 kilométer/órás sebességet is elérheti.

Nem véletlenül tartózkodik nálunk, a magas épület kiváló rálátást nyújt a táplálékra, első sorban a galambokra. A vándorsólyom egyébként nem válogatós: a veréb nagyságútól a gém méretűig több száz madárfaj szerepel az „étlapján”. Emellett nagyobb, repülő rovarokat, egereket, pockokat is zsákmányol. A városokban zsákmányának 80 százalékát a galambok alkotják.

A túrázók a Tisza-ligetbe is elsétáltak és meglepve tapasztalták, hogy Szolnokon hányféle madárral találkozhat, aki nyitott szemmel jár és a cipője helyett a fák csúcsát kémleli. Harkályok, zöldike, tengelic, kárókatona, rigófélék, számtalan cinege is lencsevégre került.

Aki pedig csatlakozna a következő túrához, az keresse az Urban-birdwatching eseményeit a közösségi oldalon! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában