Közmunkaprogram

2024.01.18. 19:30

Szakértő kezek közül kerülnek ki a cirokseprűk Kuncsorbán

Naponta átlagosan 5 darab kiváló minőségű seprűt készítenek Kuncsorbán a közfoglalkoztatottak egy három hónapos program keretében. Ehhez egy egy hektáros termőföld ad alapanyagot, melyen tavaly 350 kilogramm cirok termett.

Molnár-Révész Erika

Peres Istvánné (hátul) és Stass Piroska nagy szakértelemmel készítik a cirokseprűket Kuncsorbán. A seprűkötés és varrás fortélyait évekbe telik megtanulni

Fotó: Mészáros János

– Összeszedjük és kiválogatjuk a cirkot. Összerendezzük. Először a közepét alakítjuk ki, utána jön a seprű válla, majd a takarók – mutatta a seprűkészítés első mozzanatait a közfoglalkoztatottak telephelyén Peres Istvánné. Kuncsorbán évek óta készítenek seprűket a program keretében, és ez a gyakorlott mozdulatokon is meglátszik. 

– Amikor készen van a seprű, beleteszem ebbe az eszközbe, mellyel összepréselem, aztán négy sorral megvarrom. Tizenöt perc alatt varrok meg egyet. Egy nap alatt öt darab seprűt tudunk elkészíteni – ezt már Stass Piroska mondta, aki az összerakott seprűket varrja meg. 

A lakosság is nagyon keresi, de Törökszentmiklósra, illetve a környező településekre is hordjuk ezeket a cirokseprűket

 – tájékoztatott a helyszínen  Szabó Terézia munka- és termelésszervező. 

Mint azt kérdésünkre válaszolva elmondta, a seprűket egy kisteherautóval hordják eladásra, egy fuvarral 50-100 darabot is el tudnak szállítani. 

– Ez a program három hónapon keresztül tart, novembertől februárig, összesen heten dolgoznak benne. Az első hónap mindig azzal telik, hogy a munkatársak kiválogatják a megfelelő cirkokat, majd ezeket fésülik, vagyis lemagozzák. A fennmaradó időben kötjük a seprűt. Ebben az évben a terv szerint 350 darab seprű készül majd összesen. Egy seprűbe egy kilogram cirok kerül, reméljük tudjuk tartani a tervet – tette hozzá a termelésszervző. 

Mint emondta, a jó minőségű cirokseprű elkészítését csak hosszú évek alatt lehet elsajátítani.

– Aki úgy kezd hozzá, hogy nem tanulta előtte, annak évek kellenek. Három, négy, de akár  öt évbe is beletelhet, mire valaki jó minőségű seprűt tud kötni. Ennek is van egy nagy titka, az, hogy szeretni kell csinálni! – hangsúlyozta Terézia.

Jó minőségű lett a cirok is, mindet felhasználják

Bár a kistelepülés évek óta termeszt cirkot, a 2022-es nyári aszály nagyon megviselte a termést. Tavaly ilyen gond nem volt, sőt. 

– Újfajta vetőmagot vásároltunk legutóbb, és nagyon bevált. Sokkal szebb most a cirok minőségre, és mennyiségre is jobb lett, mint a korábbi évben volt. Ez az időjárásnak is köszönhető, hiszen a tavaly előtti év nagyon aszályos volt. Most egy hektáron 350 kilogrammnyi cirok termett, a mennyiség száz százalékát fel tudjuk használni – mondta Szabó Terézia munka- és termelésszervező.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában