A közkifolyó sem működik

2024.01.29. 17:23

„Tarthatatlan a helyzet”: a telefon süket, az ajtók zárva – mi lesz a szolnoki Tisza Szállóval?

Egy jól prosperáló, magára valamit adó vendéglátóhelyre a legjobb esetben a „Megtelt!” feliratot teszi ki az üzemeltetője, jelezve a nyilvánosság felé is: köszöni, jól megy az üzlet. A szolnoki Tisza Szálló ajtajaira és falaira azonban egészen más tartalmú papírosokat ragasztatott ki a kínai tulajdonos...

Mészáros Géza

Szomorú feliratok hirdetik a Tisza Szálló bejáratain: zárva tart a patinás létesítmény

Fotó: Nagy Balázs

Az elmúlt években szembetűnően „lecsúszottá” lett Szolnok egyik régi szimbóluma, a ’30-as évektől kezdve a helyi képeslapok egyik közkedvelt központi eleme, a Tisza Szálló. Gyógyfürdője és ártézi kútja már tavaly is hol üzemelt, hol nem. Az éttermi része bérleményben volt, gyakorlatilag kiszállításos menüztetésnek volt csak alkalmas. A szállodai részlegét az év második felében láthatóan külföldi munkavállalók vették csak igénybe.

A tavaly év végi ünnepek alatt pár napra megnyitották a gyógyfürdőjét és a közkifolyójából is csordogált az egykoron Áldásnak nevezett kincse. Az elmúlt héten azonban valami váratlan dolog történhetett, mert egy nap alatt „körbezárta magát” a Tisza Szálló. A Verseghy parki főbejáratának és az átriumos gyógyfürdőjének kapujára, valamint a Tisza-parti ártézi kútjára A4-es papírra írva arról tájékoztatták a lakosságot és a meghökkent vendégeket, miszerint műszaki okokból a szállodai rész, a gyógyfürdő és a közkifolyó sem működik. Az ajtók zárva vannak, a Hotel.tisza.hu honlapon feltüntetett három telefonszám pedig süket. A céginformáció szerint a szállodát a Hotel Tisza Kft. üzemelteti, egyéb adatot azonban nem találtunk a társaságról. A tulajdonos Z.H.X.Y. Investment Management Kft. két ügyvezetőjét, Peng Xiao Tiant és Quao Yu Feit nem értük el, mint ahogy Peng Peng igazgató asszonyig sem jutottunk el.

A Tisza Szálló épülete Szolnok egyik ékköve, ám a vidéki Magyarország első gyógyszállójának tulajdonosai érdemben hosszú évek óta nem költöttek az épületre. Ez pedig meglátszik annak állapotán, a minősítés elvesztésén is

 – válaszolt megkeresésünkre Pókász Endre, a városháza koordinációs és kommunikációs osztályának vezetője.

Napjainkra a Tisza Szálló majd minden szolgáltatása megszűnt
Fotó: Nagy Balázs

– Mivel a Tisza Szálló magántulajdonban van, a város mozgástere így igen szűkös. A vármegyeszékhely önkormányzata többször is egyeztetett már a megvásárlásáról, közvetített befektetőket is, ám megállapodni nem sikerült. Így komoly szakmai, pénzügyi befektetőt egyelőre nem lehetett bevonni a szálloda üzemeltetésébe – magyarázta Pókász Endre. Hozzátette:

A város vezetése tarthatatlannak látja a jelenlegi helyzetet, és mindent megtesz azért, hogy a szálloda múltjához, adottságaihoz méltó befektetőt találjon, ám ehhez nélkülözhetetlen a tulajdonos pozitív hozzáállása. Szolnok egyébként évente 2,5 millió forintot ad a tulajdonosnak a szálloda közkedvelt kifolyójának üzemeltetésére 

– hangsúlyozta az osztályvezető.

A városnak annyi „jogköre” van a vállalkozóval szemben, hogy figyelmezteti a műemlék jellegű épület állagának megóvására és környezetének gondozására, és ezt a felhívást rendre meg is teszi. A szolnoki közgyűlés egyébként tavaly rendeletet is alkotott arra vonatkozóan, hogy a Tisza Szálló ne kerüljön ebek harmincadjára. Az augusztusi ülés egyhangúlag megszavazott döntése szerint meghagyták ugyan Szolnok legfrekventáltabb és legértékesebb területén álló Tisza Szálló intézményi övezetbe történt besorolását, azonban tovább szűkítették a minősítését, és sajátos építési zónába is belehelyezték. Ez azt jelenti, hogy ezen a területen munkásszálló nem épülhet vagy működhet. A városvezetés ezzel a rendelet-módosítással kívánta elérni a kínai tulajdonosnál, hogy Szolnok egyre pusztuló, műemlék jellegű, emblematikus épülete ne vendégmunkások szállóhelye legyen.

Természetesen a kialakult helyzetre tekintettel várjuk a kínai tulajdonos vagy az üzemeltető válaszait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában