Veszély

2024.01.09. 17:23

Tehetetlenül nézték végig, ahogy életük munkája odaveszik a pusztító karcagi tűzben

Beköszöntött az igazi, téli hideg, ilyenkor többször és hosszabb ideig működnek a fűtőberendezések. Jóval nagyobb az esélye annak is, hogy megvastagszik emiatt a kéményben lerakódott koromréteg, ami akár meg is gyulladhat. A tűz könnyen átterjed a tetőre, majd az épületre, iszonyatos károkat és tragédiát hagyva maga után.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Berán Dániel

– Tavaly október 9-ére virradó éjjel gyulladt ki egy 900 négyzetméter alapterületű, raktárból, műhelyből és lakórészekből álló épület tetőszerkezete a karcagi Deák körúton. A helyi, a tiszafüredi és a püspökladányi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása alatt öt vízsugárral támadták a lángokat, illetve áramtalanították az épületet és elzárták a gázt. Az egységek a műhelyből két gázpalackot hoztak ki, ezzel megakadályozva azok felrobbanását. Az ingatlanban összesen hat ember lakott, ők nem maradhattak az otthonukban... – mesélte az egyik olyan nagy tűzesetet Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, amelyiket kéménytűz okozott.

Mint elmondta, a hideg, téli időszakban megszaporodnak az ilyen kéménytüzek, hiszen ekkor többször és hosszabb ideig működnek a fűtőberendezések. Az égéstermék egy idő után lerakódik a kémény falára, egyre vastagabb koromréteget képezve. Emiatt a kémény keresztmetszete csökken  – mint ahogy az áteresztő képessége is –, így megnövekszik a belső hőmérséklete, és a benne található koromréteg meggyulladhat. Ez a tűz átterjedhet a lakás többi részére is, számos problémát előidézve.

– Sokat javít a helyzeten, ha megfelelő tüzelőanyagot használunk. A vegyes tüzelésű kazánokban ne égessünk el nedves, festett vagy lakkozott fát,  műanyag- és gumihulladékot, esetleg textíliákat, mert ezzel növeljük a kátránylerakódás mértékét és gyorsaságát. Ehelyett használjunk olyan fát, amely egy arra alkalmas helyen legalább egy, de inkább két évig száradt. Ha csak két hétig kommunális hulladékkal fűtünk, azzal annyi káros anyag kerül a levegőbe, mint jól kiszárított tűzifa használata esetén egy teljes fűtési szezonban – hangsúlyozta a szakember. 

Hozzátette, új kémény létesítése, a régi átalakítása, javítása, felújítása esetén, vagy akkor, ha új fűtőeszközt csatlakoztatunk rá tulajdonosi kötelesség kihívni a kéményseprőt, aki egy műszaki vizsgálat során győződik meg a módosítás megfelelőségéről, melyről hivatalos dokumentumot állít ki.

– A megelőzés érdekében ellenőriztessük a fűtőberendezéseket és otthonaink kéményét, ezt a munkát az állampolgárok részére a katasztrófavédelem térítésmentesen végzi. A szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezések kéményeit évente, a gázkészülékekét pedig kétévente javasolt szakemberrel megnézetni. Érdemes már a fűtési szezont megelőzően gondoskodni erről, mert olyankor a szakemberek kevésbé leterheltek, és sokkal hamarabb tudják elvégezni a munkát. A társasházakban élőkhöz kötelező sormunka keretében érkeznek a kéményseprők, a családi házak tulajdonosainak azonban kérniük kell a vizsgálatot. Ez megtehető telefonon a 1818-as, ingyenesen hívható telefonszámon a 9-es, majd az 1-es gomb megnyomásával; interneten a katasztrófavédelem honlapján az Ügyfélszolgálat menüpont alatt – ismertette a szóvivő.

Akár csalók is ölthetnek kéményseprő álcát

Az előre egyeztetett időpontban a hivatalos kéményseprő megjelenik az ingatlannál, átvizsgálja a kémény belsejét és műszaki állapotát, ellenőrzi az égéstermék összetételét, illetve azt, hogy a fűtőberendezés helyisége megfelelő oxigén-utánpótlással rendelkezik-e a biztonságos üzemelés érdekében. A szakember az ellenőrzésről tanúsítványt állít ki, és ha hibát talál, érdemes azonnal intézkedni a javításról.

– A katasztrófavédelem kéményseprői képzett szakemberek. Minden esetben arcképes igazolványt mutatnak; fekete színű, „KÉMÉNYSEPRŐ” feliratú egyenruhát viselnek, valamint ugyanilyen feliratú gépjárművel közlekednek és egyetlen esetben sem kezelhetnek készpénzt – hangsúlyozta Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában