Koronavírus

2024.01.10. 13:30

Újra kötelező a maszkviselés a jászfényszarui rendelőben

Emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma a településen.

Illés Anita

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Január 8-tól újra maszkviselésre kérik a betegeket a jászfényszarui rendelőben. 

– Egészségügyi szempontból nehéz két hónap előtt állunk. Hat-nyolc hete folyamatosan nagy számban tesztelünk koronavírussal fertőzött betegeket. Ez a szám a jövőben emelkedni fog. Jelentősen rontja a helyzetet, hogy január közepétől várható az influenza szezon, ami körülbelül másfél hónapig fog tartani. A jelenlegi koronavírusos megbetegedések függetlenek az oltott vagy oltatlan állapottól. Az influenza fertőzés az időben megkapott oltással nagy valószínűséggel megelőzhető. A tünetek alapján a két megbetegedés egymástól nehezen különíthető el, ezért célszerű a rendelkezésre álló tesztek valamelyikével segíteni a diagnózist – hívták fel a figyelmet a rendelő dolgozói a város közösségi oldalán. 

Tudatták, hogy a gyógyszertárakban kapható olyan kombinált teszt, ami a Covid-19, az influenza A/B és az RSV fertőzés fájdalommentes kimutatására alkalmas. A rendelőben olyan teszt áll rendelkezésre, amely csak a koronavírust mutatja ki. Arra kérik a betegeket, amennyiben láz, torokfájás, orrváladékozás, izomfájdalom, fejfájás, bizarr bőrfájdalom tüneteit tapasztalják, akkor kombinált tesztet alkalmazzanak. Ha beviszik a tesztet a rendelőbe, a szakemberek segítséget nyújtanak és elvégzik a tesztelést. 

– Nehézséget jelenthet még, hogy a vírusfertőzések akut tüneteinek lecsengése után hetekig tapasztalhatók kellemetlen tünetek, panaszok, melyek tüneti terápiával és az idő múlásával szűnnek csak meg. Ez az idő hosszú, akár 2-3 hét is lehet – hangsúlyozták. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában