Galériával

2024.02.06. 06:55

A szolnoki katonák és helikopterek is védik Európa békéjét Bosznia-Hercegovinában

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter meglátogatta a magyar parancsnok által vezetett EUFOR Althea katonai misszió állományát.

Mészáros Géza

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a napokban Bosznia-Hercegovinában járt

Fotó: Rácz Tünde

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a napokban Bosznia-Hercegovinában járt, ahol találkozott a balkáni országban békemissziós feladatokat végző magyar katonákkal, köztük a szolnoki állománnyal is – tájékoztatta hírportálunkat a Magyar Honvédség.

A szaktárca vezetője a Novák Katalin köztársasági elnököt kétnapos hivatalos bosznia-hercegovinai útjára elkísérő magyar küldöttség tagjaként tartózkodott a balkáni országban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf tárgyalásokat folytatott a vendéglátó állam védelmi tárcájának vezetőivel, s ellátogatott a Bosznia-Hercegovina békéjének és biztonságának megőrzését támogató EUFOR Althea katonai misszió állomáshelyére is.

– Ebben az évben nemcsak magyar parancsnok vezeti a nemzetközi missziót, de a légi mentési képességet (MEDEVAC) is a Magyar Honvédség adja két Airbus H145M és egy Mi-17 helikopterrel – emelte ki a táborlátogatást követő üzenetében a honvédelmi miniszter a hivatalos közösségi oldalán.

Mint ismeretes, dr. Sticz László vezérőrnagy személyében 2024 januárjától egy éven keresztül magyar tábornok irányítja az Európai Unió bosznia-hercegovinai műveletét, az EUFOR ALTHEA missziót. Hagyományosan az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet biztosítja a misszió MEDEVAC, azaz légi egészségügyi kiürítési képességet is. Januártól, az egyéves missziós tevékenység során három, Szolnokon állomásozó helikopter (két H145M és egy Mi-17-es) és személyzete teljesít Bosznia-Hercegovinában szolgálatot.

Dr. Sticz László vezérőrnagy és törzse ráadásul Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban is megfordultak, hiszen 2023 tavaszán adminisztratív héttel kezdték meg a misszióra való felkészülését, majd pedig a Széchenyi körúti bázison vettek részt békeműveleti lövészeten és tálcatűzoltási gyakorlaton is.

– Jó volt találkozni az EUFOR magyar állományával Bosznia-Hercegovinában, a Camp Butmirban. Ezek a magyar katonák vigyáznak a balkáni államból is Magyarország és Európa békéjére – írta a közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában