Elismerések

2024.02.01. 19:00

Átadták a jászkunsági Civil Díjakat, négy oklevél is gazdára talált - galériával

Február elseje a Civilek Napja. A jeles alkalomból idén is átadták a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Civil Díjakat a Szolnokon működő vármegyei Civil Központban megtartott ünnepségen.

Kovács Berta

Kiemelkedő tevékenységükért ezúttal is két szervezet és két magánszemély vehette át az oklevelet

Fotó: Nagy Balázs

Az elismerést hagyományteremtő szándékkal, 2019-ben alapította meg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ (CKSZK) cím birtokosaként a Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat. Kiemelkedő tevékenységükért ezúttal is két szervezet és két magánszemély vehette át az oklevelet csütörtökön, a dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő fővédnökségével megrendezett ünnepségen.

A Magyar-Kazah Baráti Társaság 1995 évben alakult, és fő célja a kazak kultúra támogatása és terjesztése Magyarországon és a határon túli magyar területeken, valamint a magyar kultúra terjesztése Kazahsztánban. Az egyesületet tíz lelkes karcagi hozta létre dr. Fazekas Sándor vezetésével Varga Mihály és F. Kovács Sándor tagságával, hogy a két ország identitását kölcsönösen megismertessék egymással. A szervezet jelenleg is próbálja felkutatni a vármegyénken kívül, a Dunántúl több településén is vizsgálva, hogy IV. Béla idejében a kunok miképp érkeztek hazánkba, és a kazahok leszármazottai élnek-e még. 

Az öcsödi Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület 2018-ban alakult három civil klub, a Hagyományőrző Népdalkör, a Kerékpáros Túraklub és az Egészségklub egyesülésével, majd egy évvel később csatlakozott hozzájuk a Hímzőszakkör is. Az egyesület célja a kulturális és természeti örökségeink megóvása, térségünk népi hagyományainak, kultúrájának, építészeti értékeinek megőrzése és terjesztése, népszerűsítése, programok szervezése, a nagyközség közösségi életének felpezsdítése a családok bevonásával. Az egyesületnek 2021 óta van saját épülete, mely mára már tájházként működik. Az egyesület vezetője Pasztelyákné Izbéki Róza tavaly a Nemzeti Működési Intézettől Közösségépítő Önkéntes kitüntető díjat vehetett át.

Buzás Sándorné évek óta a vezeti a Törökszentmiklósi Cukorbetegekért Egyesületet. Vezetőként kiváló együttműködést alakított ki a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központtal, mindig lehet rá számítani. A csoport elnökeként vallja és hangoztatja is, hogy a cukorbetegség és a finom ételek nem zárják ki egymást. Nagy szakértője a szakácstudományoknak, fáradhatatlanul gyűjti az ételleírásokat, az újdonságokat kipróbálja, ha kell, módosít rajta. Érdekességként említhetjük, hogy az Új Néplap első receptversenyét is ő nyerte meg. 

Varga Antal a jánoshidai „Ez a hely a tiéd” Kulturális és Településfejlesztési Egyesület tagjaként a település kulturális életében és a közösségfejlesztésben végez kimagasló munkát. Egyéni ötleteként 2007 óta minden évben megszervezi a „Jánoshidai előadók jótékonysági estjét”, melynek minden évben február első szombatján tartanak. Mindezzel egy fontos hagyományt, a közadakozás szokását is újjáélesztette. A közösségi élet és a közadakozás életben tartása és továbbörökítése érdekében végzett tevékenységéért, áldozatos közösségformáló munkája alapján 2019 évben elnyerte az „Év Embere” kitüntető díjat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában