Nem úszta meg Illyés

2024.02.03. 19:30

Bohókás utcai farsangon temették el a telet Szászberken – videóval, galériával

Másodszor tartották meg Szászbereken a Farsangtemetés elnevezésű össznépi mulatozást. A szombati eseményen néptánctalálkozót is rendeztek.

Rimóczi Ágnes

Felhőtlen volt a jókedv

Fotó: Mészáros János

Idén is összefogtak a szászberekiek, hogy mielőbb elűzzék a telet. A falu apraja-nagyja nótázva, népzenekari kísérettel, néptáncosokkal indult útnak, így vette kezdetét szombat délelőtt a II. Farsangtemetés. Az utcákon átívelő kavalkád színjátszói ezúttal is téltemető mókás jeleneteket mutattak be a nézőseregnek, az utca népe az előadásért cserébe finom falatokkal és italokkal kínálták őket (és persze egymást).

Az utcákon kihelyezett asztalok most is roskadoztak a süteményektől, sós ropogtatnivalóktól. Egy biztos, éhen és szomjan senki nem maradt.

A farsangozó menet végig magával „cipelte” Illyést, a telet szimbolizáló szalmabábut. Végállomásként a Kohner kocsiszínhez mentek, ahol körbetáncolták, aztán elbúcsúztatták, elsiratták és közösen égették el a szalmabábot. Remélve, hogy hamar beköszönt a kikelet.

Minderre koccintottak is, miután elfogyasztották a vendégváró babgulyást és frissen sült pampuskát.

A téltemető mulatság ezzel nem ért véget, a Kohner kocsiszínben délután gyermeknéptánc-találkozót rendeztek. A végén aztán szinte mindenki táncra perdült...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában