Szavazás

2024.02.09. 11:23

Eldőlt az utolsó kérdés is, lezárulhat az egyházi fenntartású ingatlanok tulajdonbavétele Törökszentmiklóson

A termálkút kivételével a Törökszentmiklósi Református Egyházközség tulajdonába kerülhet a Székács Elemér Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium ingatlanegyüttese – erről döntött legutóbbi ülésén a város képviselő-testülete. Ezzel lezárulhat az a folyamat a városban, mely egy törvény alapján lehetővé tette az egyházaknak a fenntartásukban működő intézmények tulajdonba vételét.

Molnár-Révész Erika

Már új felirat díszíti a Székács bejáratát, az ingatlanegyüttest ezentúl nem csak működteti a Törökszentmiklósi Református Egyházközség, de korlátozott tulajdonjogot is kapott

Fotó: Mészáros János

Tavaly Törökszentmiklóson a Baptista Szeretetszolgálat, a Római Katolikus Egyház valamint a Törökszentmiklósi Református Egyházközség jelentette be tulajdonjogi igényét az általuk fenntartott intézményekre, melyekben köznevelési, közoktatási tevékenységet folytatnak. Erre jogalapot egy 2022-ben hozott országos törvény adott. 

A Baptista Szeretetszolgálat az általa fenntartott Kölcsey Ferenc Általános Iskolára nem tulajdonjogot, hanem haszonélvezeti jogot kért, így ezt már tavaly jóváhagyta a város képviselő-testülete. A katolikusok is megkötötték azóta a tulajdonjog átruházási szerződést a Bercsényi Miklós Gimnázium és a Pánthy Endre Általános Iskola épületére, ahogy a Törökszentmiklósi Református Egyházközség is, de csak a Petőfi úti óvodájukra. Ám az Almásy úton található Székács Elemér Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiummal kapcsolatban kérdések merültek fel a teljes tulajdonba adásról. 

A város termálkútja is a Székács területén áll jelenleg, ez az egyetlen, ami az önkormányzat tulajdonában marad
Fotó: Mészáros János

– Az ingatlanon szolgálati lakások is vannak, illetve a korábbi álláspontok szerint kérdéses volt, hogy a konyha átadható-e, hiszen a közétkeztetés kötelező önkormányzati feladat, bár a Székácsban nem az önkormányzat végzi ezt a tevékenységet, hanem a Református Egyházközség. És az önkormányzati intzmények termálfűtését biztosító termálkút is a Székács területén áll, ez is a kérdéses építmények között szerepelt – sorolta a korábbi észrevételeket Markót Imre polgármester. 

A képviselő-testület előtt ezért két lehetőség állt. Az egyik az volt, hogy a termálkút, a szolgálati lakások valamint a konyha tulajdonjogait nem adja át az önkormányzat, a másik pedig hogy a termálkút kivételével valamennyi épület tulajdonjogát átadja a Törökszentmiklósi Református Egyházközségnek. A testület legutóbbi ülsén az utóbbira szavazott. 

Megkönnyíti a működtetést és a fejlesztseket is a testület döntése 

 Szabó József, a Törökszentmiklósi Református Egyházközség elnöklelkésze megköszönte, valamint helyesnek és jónak ítélte a képviselő-testület döntését az ingatlanok átadása ügyében. 

– Ezzel egyszerűbbé és könnyebbé tette a képviselő-testület az épületek fenntartását, a pályázati források elnyerését, a számviteli törvény szerinti elszámolásokat is. Tehát, most a működtető, a fenntartó és a tulajdonos ugyanaz lesz, és ez mindenképpen lerövidíti majd a bürokrácia útját. A félreértések elkerülése végett ezzel az egyházközség csek egy korlátozott tulajdonjogot nyert, melyből nem lehet anyagi hasznot húzni. Az pedig természetes, hogy a város termálkútjának üzemeltetését nem tudjuk magunkra vállani, mert az meghaladja egy egyházközség feladatkörét – hangsúlyozta az elnöklelkész. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában