Galériával

2024.02.10. 17:00

Harangszóra értek Rákóczifalvára a doni emléktúrázók – videóval

Sétálva tették tiszteletüket a katonák. Szolnoktól Rákóczifalváig tartó emléktúrával emlékeztek a doni hősökre.

Rimóczi Ágnes

A katonák főhajtással emlékeztek és koszorút helyeztek el a Hősök parkjában

Fotó: Kiss János

Hivatásos, szerződéses és tartalékos katonák, továbbá a Szolnoki Honvéd Kollégium hallgatói és a Honvéd Kadét Programban résztvevő tanintézmények diákjai indultak emléktúrára szombaton délelőtt Szolnokról. A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) vármegyei szervezete, a szolnoki székhelyű MH Krause Lajos 3. Területvédelmi Ezred és az MH 68. Horgos Dezső Területvédelmi Zászlóalj közös szervezésében a doni hősök tiszteletére megrendezett gyalogos emléktúrához civilek is csatlakoztak, így legalább százan rótták a kilométereket.

Kovács Imre ezredes, a MH Krause Lajos 3 Területvédelmi Ezred parancsnoka az eseménnyel kapcsolatban emlékeztetett, hogy nyolcvanegy évvel ezelőtt, 1943. január 12-én törték át a szovjet alakulatok a magyar arcvonalat a Don-kanyarban. Egyedülálló tragédia volt ez talán az egész világon, amelynek borzalmairól a túlélőknek évtizedekig hallgatniuk kellett. Kemény küzdelmük, férfias kiállásuk, fájdalmuk és szenvedésük azóta is mindannyiunkat főhajtásra késztet. Vármegyénk számos településén koszorúzásokkal emlékeztek a második világháborúban a doni ütközetben elveszett magyar hősökről. Országszerte számos gyalogos emléktúrát is szerveztek.

A szombati esemény résztvevői a szolnoki Eötvös térről indultak a városon keresztül egészen Rákóczifalváig, a Hősök parkjáig. Éppen harangszóra érkeztek oda, ahol főhajtással emlékeztek és koszorút helyeztek el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában