Szót emeltek

2024.03.24. 11:25

„Nem vagyunk másodrendűek!” – üzenték a ceglédi demonstráció résztvevői

Magyarok és cigányok békés együttélése mellett törtek lándzsát annak a demonstrációnak a résztvevői, akik a közelmúltban Jászkarajenőn történt brutális emberkínzás miatt gyűltek össze Cegléden.

Rózsa Róbert

Száva Vince jogvédő, a Jászkarajenőn brutálisan megvert Dudás Gábor védője beszél Cegléden, a békés együttélésért tartott demonstráción, 2024. március 23-án. Szót emeltek

Fotó: Rózsa Róbert

– Maga tudja, mi lesz itt? – kérdezte az a fiatal anyuka, aki három gyerekével, a kilenc éves Jancsikával, a másfél éves Leonettával és a karonülő Ricsikével élvezte a napsütéses délutánt a ceglédi Szabadság téren.

Száva Vince jogvédő, a Jászkarajenőn brutálisan megvert Dudás Gábor védője beszél Cegléden, a békés együttélésért tartott demonstráción, március 23-án. Szót emeltek
Fotó: Rózsa Róbert

– Békés demonstrációt tartanak a Jászkarajenőn megkínzott Dudás Gábor esete kapcsán – feleltem.

– Ja, a Cundri? Az rokonom. Amazt kiengedték már? – kérdezte, néven nevezve Dudás állítólagos bántalmazóját.

Mint hírportálunk beszámolt, nemrég kegyetlenségbe hajlóan bántalmaztak, majd a kútba hajítottak egy férfit Jászkarajenőn. Az eset miatt a Dudás jogi képviseletét is ellátó Száva Vince jogvédő, az Európai Érdekvédelmi Egyesület (ÉVE) elnöke békés tüntetést hirdetett szombatra, Ceglédre.

Fiatal tüntető a jászkarajenői kegyetlekedés miatt hirdetett demonstráción. Velük az isten?
Fotó: Rózsa Róbert

Jöttek is demonstrálók Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyéből és a fővárosból is. Jóllehet, sokan nem voltak, nagyjából három tucatnyian érkeztek a Szabadság térre, ahol a március 15-ei koszorúktól még mindig piros-fehér-zöldben tarkálló Kossuth-szobornál kezdték meg tüntetésüket.

Ez a mi hazánk is! Nekünk is éppen úgy honvágyunk van ide

– hangoztatta kérdésünkre egy Nagykátáról érkező csapat tagja. Azt mondta, ha magyarokat ért volna hasonló atrocitás, akkor is szót emelnének, de most különösen, mert a cigányokat szerinte elnyomják.

Tüntetés Cegléden, a békés együttélés mellett
Fotó: Rózsa Róbert

– Fontos küldetésünk van, mégpedig hogy békét teremtsünk a „barna magyarok” és a „fehér magyarok” között – kezdte beszédét az ÉVE elnöke. Száva Vince kijelentette, a kormánynak kötelessége olyan törvényeket alkotni, amely megvédi őket, mivel ma veszélyben érzik magukat a szélsőjobboldal miatt. Hozzátette, kezdeményezték a Magyar Önvédelmi Mozgalom feloszlatását.

Ez a bátrak napja, az igazak napja. Minden jogi eszközzel harcolunk a magunk védelmében, mert nem vagyunk másodrendű állampolgárok!

– jelentette ki.

Kiálltak a magyarországi cigányság jogai mellett Cegléden
Fotó: Rózsa Róbert

Hozzátette, szerinte a többségi társadalom jóérzésű tagjait is elborzasztotta az, ami Jászkarajenőn történt. Mint mondta, Dudás Gábor miatt is, de nem csak miatta gyűltek össze, mivel sok minden történt az elmúlt harminc évben, ami idáig vezetett.

– Kérdezhetek én is egyet? Hol vannak a magyarok? Ez nem egy közös kiállás kellene, hogy legyen? – fordult felém a megmozdulás közepette egy Budapestről érkezett tüntető, alig leplezett csalódottsággal a hangjában. – És miért csak ennyien vagyunk? Több százan kéne itt lennünk! – tette hozzá.

Szavait biztosan nem hallotta meg a fiatalasszony, aki a tüntetés apropójának számító Dudás Gábor rokona. Még tartottak a beszédek, miközben magához vette Jancsikát, Leonettát és Ricsikét, és a család elsétált a langyos márciusi délutánban...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában