Hagyományőrzés

2024.03.03. 11:25

A disznó füle és farka is bográcsba került az első Apáti Malac-Kalandon – videóval és galériával

Fenséges disznótoros ételek, testet és lelket felmelegítő nedűk, vidám főzőcsapatok, móka és mulatás – címszavakban így jellemezhetnénk az I. Apáti Malac-Kalandot. A hamisíthatatlan vidéki disznóvágás hangulatát idéző közösségi eseményt szombaton hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a jászapáti önkormányzat és a helyi gazdakör. A programot disznótoros étkek főzőversenye és hájas tésztás sütemények megmérettetése is színesítette.

Illés Anita

Az esős, szomorkás idő sem szegte kedvét senkinek, hiszen már a reggeli órákban szép számmal érkeztek főzőcsapatok és érdeklődők az I. Apáti Malac-Kalandra, melynek a Jászapáti Gazda-Farm adott helyet. 

I. Apáti Malac-Kaland, főzés, program, diszónvágás
Első alkalommal rendezték meg szombaton az Apáti Malac-Kalandot. A szervezők jövőre folytatást ígérnek
Fotó: Pesti József

A szervezők nevében Bús Barbara és Burik Bernadett köszöntötte a népes vendégsereget. Felidézték, hogy a disznóvágás régen összehozta a családokat, a barátokat és a szomszédokat, a munka mellett jutott idő beszélgetésre, mulatásra és tréfálkozásra is. Ezeket a hagyományokat elevenítették fel az első Apáti Malac-Kalandon, mely a közösségi élményről, a kikapcsolódásról, a fergeteges jókedvről és vidámságról szólt. Finom falatokból és torokszaggató nedűkből sem volt hiány. 

Az első fogópálinkát a disznó tiszteletére, a másodikat a böllér, a harmadikat pedig a vendégek egészségére hörpintették fel, majd megkezdődött a munka a Jászapáti Gazdakör látványdisznóvágásán. Bertalan László, böllér a szalmával való perzselés fortélyait is bemutatta a jelenlévőknek, akik a nap folyamán a 247 kilogrammos sertés bontását, darabolását és feldolgozását is nyomon követhették.

Miután a házigazda ifj. Pócs János alpolgármester kiadta a tűzgyújtási engedélyt, kezdetét vette a disznótoros étkek főzőversenye. Ottjártunkkor, a délelőtti órákban már ínycsiklandó illatok szálltak a levegőben. 

Harmincegy lelkes csapat mérte össze gasztronómiai tudását, a hájas tésztás sütemények megmérettetésére pedig húsz nevezés érkezett. Családok, baráti társaságok, civil szervezetek, munkahelyi közösségek tagjai ragadtak fakanalat, a tűzhelyeknél egész délelőtt nagy volt a sürgés-forgás.

– Családunkban mindenki nagyon szeret főzni. Most is örömmel jelentkeztünk a főzőversenyre, mert jó együtt lenni. Hagymás sült vérrel indítottuk a napot, de orjaleves, disznó füle és farka pörkölt vegyesen, valamint cigánypecsenye is készül. Fűszerezésnél a hagyományos ízvilágot részesítjük előnyben – mondta el érdeklődésünkre Szilák Jutka, a Zsíron Zsúrozók szószólója. 

A közös sütés-főzés összehozza az embereket, kétségtelenül az egyik legjobb csapatépítő program. A jászjákóhalmi László Attila és főzőgárdája toros káposztával nevezett a gasztronómiai kalandra. 

– Mivel a káposzta gazdagon az igazi, a sertéshús mellett füstölt kolbászt, disznófület és -farkat is teszünk bele, a végén pedig egy kis velővel bolondítjuk meg. Munkahelyi közösségként csatlakoztunk a versenyhez, mindenki bekapcsolódik a főzésbe – avatott be a részletekbe László Attila. 

Mind a disznótoros étkek, mind pedig a hájas tésztás sütemények versenyén a jelentkezők gondosan figyeltek az alapanyagokra.

Sós és édes kategóriában egyaránt neveztem a sütiversenyre. Úgy gondolom, hogy a jó hájas sütemény titka az alapanyagok minőségében, a tészta kidolgozottságában és hajtogatásában rejlik. Saját készítésű szilvalekvárral töltöttem meg a tésztát

– osztotta meg tapasztalatait Antal Anita, aki Jászladányról érkezett a programra.

Reggelire hagymás sült vér, tepertő, pörc, sült szalonna került az asztalra friss cipóval, az ebéd pedig toroskáposzta, sertéspörkölt és sült kolbász volt, melyhez Farkas Ferenc polgármester mindenkinek jó étvágyat kívánt.

Szalmabála labirintusban terelték a röfit a gyerekek

A vidám programot egyebek mellett a Jásztánc Alapítvány műsora, interaktív történelmi játék, arcfestés, kézműves foglalkozás és helyi termékek vására színesítette. Mókás kaland várta a gyerkőcöket a szalmabála labirintusnál, ahol kismalacokat terelgettek a labirintus egyik végéből a másikba. A nap folyamán a muzsikáról és a jó hangulatról Oláh Sándor és zenekara gondoskodott. Sztárvendégként az Irigy Hónaljmirigy adott fergeteges koncertet. A disznótoros ételeket Pálszabó Mihály, míg a hájas tésztás süteményeket Kalmár Rozália, a Jászapáti a Mi Városunk Alapítvány elnöke által vezetett zsűri értékelte.

Főzőverseny eredménye:

1. Zsíron zsúrozók

2. BRT. Szlalom II.csapata

3.László Attila csapata

Különdíj: Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Hájas tésztás sütemények versenye:

1.Koczka Kálmánné/Jászivány/

2.Gál Helga

3. Bomlászné Vajda Andrea

Különdíj: Gulyásné Király Mária

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában