Beruházás

2024.03.13. 06:55

Látványos hullámtörő gátat építettek Abádszalókon

Elkészült a Tisza-tó program első projektje, az abádszalóki Abádi Kikötőben található hullámtörő gát. Az Tisza-tó program keretében összesen 14 projekt mindössze 1,7 milliárd forintból jöhetet létre, amelynek része a Hullámtörő gát is. A 220 méter hosszú létesítmény huszonhét munkanap alatt jött létre. Célja, hogy megfogja a szél által keltett hullámokat, ezáltal megvédve a kikötőt, a hajókat és az úszóházakat.

Köllő Judit

Kedden délelőtt átadták az abádszalóki Abádi Kikötő hullámtörő gátját. Mint megtudtuk, az igen látványos gát építéséhez összesen 9 ezer tonna követ használtak fel, melyek magassága három és nyolc méter között változik a víz alatt és annak felszínén. 

Abádi Kikötő hullámtörő gát,tisza-tó,gát,átadás
Nem mindennapi hullámtörő gátat adtak át kedden délelőtt a Tisza-tónál
Forrás: Beküldött fotó

Ez az első fázisa a hullámtörő móló projektnek a kikötőnél. A gát létrejötte a Tisza-tó program első projektje, ami igen fontos célt szolgál. Megépítésével ugyanis megfogja a szél által felkorbácsolt hullámokat, amik ennek következtében már nem okoznak kárt a kikötőben, a hajókban és az úszóházakban.

A hullámtörő gát az 1,7 milliárd forintos fejlesztési pilot program keretében valósult meg, amiből összesen 16 új fejlesztés jön létre a Tisza-tónál. A későbbiekben a védett oldalon többek között közel 80 hajóhelyet építenek ki, ami sétány funkciót is kaphat majd. 

hullámtörő gát,átadás,tisza-tó
A hullámtörő gát
Fotó: Beküldött fotó

Kiderült továbbá az is, hogy a gát a kikötő vendégei számára szabadon látogathatóvá válik a jövőben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában