Tizenöt éve történt

2024.03.07. 12:03

Így pusztult el a Szolnoki Cukorgyár: szomorú fotók a bontás idejéről – galériával

Sok-sok éve már, hogy lebontották az egykor szebb időket látott Szolnoki Cukorgyárat. Mészáros János fotóriporterünk 2009-ben készült képeivel idézzük fel a patinás gyár pusztulását – akkor robbantották fel például a gyár kéményeit.

Szoljon.hu

– Stílszerűen fogalmazva síri csend honol mostanság a múlt év végén halálra ítélt Szolnoki Cukorgyár körül – írta hírportálunk 2008 tavaszán. – Mindez azonban csak a látszat. A színfalak mögött zajlik az élet. Igaz, nem a megszokott ritmusban. Az idén kilencvenhat esztendős falak között immár minden a felszámolás előkészületeiről szól. De milyen sors vár valójában a megyeszékhely e nagy múltú termelőüzemére? – tette fel a kérdést szerzőnk akkori cikkében.

A gyár kéményeinek felrobbantása rendkívül látványos része volt a bontási munkálatoknak
Fotó: Mészáros János

Nem kerülhette el a megsemmisülést

A válasz csakhamar megérkezett: még abban az évben világossá vált, hogy megsemmisítik, a földdel teszik egyenlővé Szolnok ipartörténetileg is jelentős, legendás létesítményét, melyre máig jó szívvel emlékeznek egykori dolgozói.

És hogy mi vezetett a gyár teljes leépüléséig?

A rendszerváltás után a Szolnoki Cukorgyár, akárcsak a hatvani és a szerencsi, a francia Béghin-Say SA tulajdonába került, mely 2003-ban mindhárom üzemet továbbadta a német Nordzucker AG-nak. Ez az anyavállalat 2004-ben előbb a hatvani üzem cukorgyártását szüntette be, majd 2007-ben a szolnoki gyár bezárásáról is döntött...

Nem volt egyszerű feladat, de megoldották

Beszámolók szerint már akkor látszott, hogy a berendezések és az épületek lebontása gigantikus feladatnak ígérkezik. A sorsát azonban nem kerülhette el a létesítmény, és 2008 nyarán megkezdődött a Szolnoki Cukorgyár halálos ítéletének végrehajtása: az ipari terület szinte mindegyik épületét, illetve a cukorgyár emblematikus kéményeit is lerombolták. A szolnoki gyár bontása 2011-ben, a cukorsiló bontásával fejeződött be.

Képgalériánkban a tizenöt évvel ezelőtti bontási munkálatokról készült felvételeket szedtük egy csokorba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában