AMIRE SZÍVESEN EMLÉKSZÜNK VISSZA

2018.01.07. 12:30

Emlékszik még a szolnoki cukorgyárra? – 10 éve jött a hír, hogy bezárják – VIDEÓ

Nagyon sokan emlékeznek vissza jó szívvel a szolnoki cukorgyárra, amely néhány esztendő híjján száz évig volt a város meghatározó eleme. Éppen ezért arra gondoltunk, nosztalgiázunk egy kicsit és felidézzük a gyár majd' százéves történetét.

A cukorgyár, amikor még működött

Fotó: Csabai István

A Szolnoki Cukorgyár Rt.-t 1912-ben alapították, a gyár építésével Viktor Benes prágai vállalkozót bízták meg, aki korábban már három cukorgyárat is épített Magyarországon. Az kivitelezés 1913-ban kezdődött el a város ingyen telkén.

Az új üzem nem „szezonban” is körülbelül kétszázötven embert foglalkoztatott, répaidényben viszont e létszám a sokszorosára nőtt, ezernégyszázan is dolgoztak a gyárban. Mondani sem kell, ezzel jelentősen bővítette az üzem a szolnoki munkalehetőségek listáját.

A kisebb-nagyobb buktatókat leszámítva a gyár egészen 2007-ig működött. De menjünk csak sorban. 1914-ben az üzem készen várta, hogy beindulhasson a cukorgyártás, az első világháború azonban közbeszólt, az alapanyag ellátás akadozott, így aztán a következő években úgy gondoskodtak erről, hogy a gyár bérelt földjein saját répát is termelt.

1919-ben a románok elfoglalták a cukorgyár területét és lefoglalták a paládicsi bérelt gazdaság teljes élelmiszer- és állatállományát. Ráadásul a megszállás miatt a tiszántúli répát is csak félig-meddig sikerült beszállítani.

Szerencsére mindezeket leszámítva a gyár berendezése viszont nem szenvedett komolyabb kárt, így a háború után viszonylag könnyen sikerült helyreállítani a működést.

Nőtt a répatermelés, a két világháború között pedig jelentős műszaki fejlesztések is történtek a gyárban. 1922-ben új cukorfinomító állomást helyeztek üzembe, 1935-ben pedig egy nagyobb rekonstrukcióra is sor került.

1948-ban a szolnoki cukorgyárat is utólérte az államosítás – több magyar cukorgyárral együtt – és az irányítását a Pénzügyminisztérium felügyelete alatt álló Cukoripari Igazgatóság vette át. 1964-től pedig a Magyar Cukoripar országos nagyvállalat részként működött tovább.

A cukorgyár, amikor még működött
Fotós: Csabai István

'71-ben a Cukoripari Vállalatok Trösztjén belül önálló vállalatokká alakultak a cukorgyárak, '80-ban pedig a tröszt is megszűnt, ettől kezdve teljesen önállóan működött a szolnoki cukorgyár.

Majd aztán jó néhány évvel később, 2007-ben bejelentették, hogy bezárják a 6000 tonna répa/nap kapacitású szolnoki gyárat. A gyár bontása 2008 nyarán kezdődött el a gyárképet meghatározó épületek, berendezések eltűnésével és 2011-ben a cukorsiló bontásával fejeződött be.

Annak idején videót is készítettünk a robbantásról:

[embed]]

Forrás: Új Néplap, szoljon.hu archív, MTI, Wikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!