Csemiczky Tihamér

2024.03.21. 10:00

Törtelen született, Abonyban dolgozott, polihisztorrá vált

Nehéz dolog lenne megmondani, pontosan mi is volt Csemiczky Tihamér. A törteli születésű, Abonyban is dolgozó polihisztor autodidakta módon képezte magát számos területen, és mindegyikben maradandót alkotott. Rá emlékeztek kedden, Abonyban.

Rózsa Róbert

Születésének 120. évfordulóján koszorúzással emlékeztek Csemiczky Tihamérra kedden, Abonyban. Az utókor bajban van, ha azt szeretné megmondani, pontosan mi is volt az 1904-ben, Törtelen született Csemiczky. A legpontosabb talán, ha egyszerűen polihisztornak tituláljuk, hiszen élete során számos különféle szakterületen is dolgozott.

csemiczky tihamér,megemlékezés,törtel
Csemiczky Tihamérra emlékeztek Abonyban, a Pesti vármegyei városban is ténykedett polihisztor születésnek 120. évfordulóján
Fotó: Facebook.com / Abony város hivatalos oldala

Mint a városi megemlékezésen elhangzott, Csemiczky grafikus, festő, szakíró volt. 1926-tól a Magyar Rádióújságnak tervezett plakátokat, 1919-ben elnyerte a Budapesti Nemzetközi Vásár plakátpályázatának és rádióplakát pályázatának első díját. Az 1940-es évektől már a nagy rádiógyártó cégek és a Tungsram arculattervezője volt.

Érdeklődése kiterjedt a természettudományokra és a művészetelméletre is. Az Athenaeum 1942-ben publikálta az egyenértékű gyökvonás elmélete című értekezését, közben a szimultán stíluskorszakról kifejtett nézeteivel a sajtót is izgalomban tartotta. 1940-től 1944-ig a Film-színház-irodalom, 1945-től a Képes Világ képszerkesztője volt, és haláláig művészeti tanácsadója volt a Therapia Hungarica gyógyszerészeti szaklapnak. Utóbbi területen nem csupán művészként dolgozott, 1945-től 1948-ig Abonyban gyógyszerészként dolgozott. Abonyi évei előtt börtönben ült, mivel a német megszállás alatt segítette az üldözötteket, de megszökött a fogságból.

Élete utolsó szakaszában visszatért grafikusi munkájához: külkereskedelmi vállalatoknak tervezett reklámokat. 1960-ban hunyt el, Budapesten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában