Zagyvarékas

2024.03.16. 08:00

Ponyvasátor alá állhat az Életjeles tűzoltóautó

Ha ideiglenes megoldásként is, de márciusra végre fedél kerülhetett az Életjel Mentőcsoport tűzoltóautója fölé. Ponyva védi a zagyvarékasi telephelyükön pihenő műszaki szert.

Kovács Berta

A napokban húzták fel az a ponyvasátrat, amit a Nemzeti Együttműködési Alaphoz (NEA) benyújtott sikeres pályázatuknak köszönhetően tudott beszerezni az Életjel Mentőcsoport. Így legalább védve van az időjárás viszontagságaitól a műszaki szer, amíg a végleges szerállást nincs kialakítva.

ponyvasátor,tűzoltó,életjel
Van már hova beállni a tűzoltóautóval
Forrás: Beküldött fotó

– Telephelyünkön jelenleg mindegyik szerállás kisebb, mint a tűzoltókocsi, így azóta, hogy másfél évvel ezelőtt hozzájutottunk, nem tudtuk fedett helyet biztosítani neki – mutatott rá Turi László, a mentőcsoport vezetője. – A munkálatokat folyamatosan végezzük, de idő kell, hogy mindent megfelelően ki tudjunk alakítani. A NEA-pályázaton közel 900 ezer forint támogatást nyertünk el, így ezt a ponyvát meg tudtuk vásárolni, így védett helyre tudunk beállni a tűzoltóautóval.

A vázat természetesen a mentőcsoport tagjai állították össze, ez igazán nem jelentett nekik kihívást, majd felkerült rá a ponyva is.

Turi László azt is elmondta, az elmúlt időszakban nagy hasznát vették a műszaki szernek, volt legalább ötven vonulásuk vele.

– Gyakoriak a környékbeli utakon a balesetek, autók kimentésénél vettünk rész több alkalommal. Nemrégiben a 32-es úton történt balesetnél csörlővel kellett az árokból kihúzni, majd talpra állítani a gépjárművet. Vonultunk vele gázrobbanásokhoz is – sorolta akcióikat Turi László.

Új mentőkutyájuk, a Vito nevű labrador is túl van az első bevetésén. Februárban a Tiszaföldvárnál történt gázrobbanás helyszínén debütált.

– Egy lakóházban robbant fel egy PB palack, és romba döntötte az épületet, melynek romjait Vito kutatta át, nem szorult-e valaki a törmelék alá. Szerencsére nem kellett senkit onnan kimenteni. A kutya jól teljesített, a feladatra koncentrált, csak pozitívan tudok róla nyilatkozni – dicsérte a életjelesek vezetője.

vitó,bevetés,életjel
Vito is túl van az első bevetésén
Forrás: Beküldött fotó

Kell is, hogy jól teljesítsen, hiszen a közismert Smile tacskó már „nyugdíjba vonult”, hiszen 13 éves. Ő már csak reprezentációkon jelenik meg.

Rendelkezik a mentőcsoport repülővel is, amit Surjányban tárolnak. Idén ezt is bevetették már, amikor januárban egy eltűnt személy felkutatásában vettek részt Monornál. A keresett személy nem tartózkodott a szóban forgó területen.

– Sajnos szomorú eseménnyel is szembe kellett néznünk az idén: nemrég hunyt el az alelnökünk, Juhász József; ez érthetően lesújtotta a csapatot. De kerek évfordulót is ünnepelhetünk, idén leszünk ugyanis harminc évesek, amiről ősszel fogunk megemlékezni egy rendezvénnyel Szolnokon.

Pályát is kialakítanak 

A gyakorlásra, mentési műveletek minél hatékonyabb elsajátítására is még nagyobb hangsúlyt tudnak hamarosan fektetni. Elkezdődött ugyanis a kiképzőpályájuk építése. Lesz rajta romterület, romjármű, műszaki mentéshez gyakorló terület és kutyás pálya is.

Emellett folyamatosan próbálják gyarapítani felszereléseiket, védőeszközeiket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában