Jövőbeni kilátások

2024.04.03. 20:37

Agrárfórum Fegyverneken: reagálni kell a kihívásokra

Az agrárium elmúlt időszakáról, s a jövőbeni kilátásokról esett szó azon a szakmai fórumon, melyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége tartott szerda délután Fegyverneken. A rendezvényen Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke az idei vidékfejlesztési pályázatokról is tájékoztatta a térség gazdáit.

Rimóczi Ágnes

Az elmúlt három év, mint a covid-, majd az aszálysújtotta időszak értékelése a mai rendezvényünk célja. Mindezeken túl szeretnénk képet adni a jövőbeni lehetőségekről is – vázolta az uniós Közös Agrárpolitikáról szóló fórum lényegét Hubai Imre Csaba. A NAK Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei elnöke kiemelte, hogy ebben egy olyan ember van segítségükre, akinek komoly rálátása van az agráriumra. 

Az uniós Közös Agrárpolitikáról volt szó a fórumon
Fotó: Nagy Balázs

– Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke immár második alkalommal jár Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, s ismét sok gazdálkodó várja a tájékoztatását – vezette fel a szakembert Hubai Imre Csaba.

– 2010 óta folyamatos a fejlődés az agráriumban a kormány stratégiájának köszönhetően. A mezőgazdaság tavaly is a sok nehézség ellenére hozta a jó, erős növekedési formáját – kezdte tájékoztatójában az elnök. Font Sándor kiemelte: ezzel együtt a jelenlegi helyzetben nagyon észen kell lenni, hogy mit teszünk. Mindezzel utalt a túlerőltetett uniós zöldpolitikára, valamint arra, hogy hazánk tiltakozik az ukrán gabona korlátlan behozatala ellen, hiszen, mint mondta, a szolidaritás nem terjedhet olyan mértékig, hogy a saját gazdáink kerüljenek rossz helyzetbe.

A forrásokkal kapcsolatban kiemelte: soha ennyi pénz még nem volt felkínálva a mezőgazdaság fejlesztésére. 

– Ezeken a fórumokon arról is szó esik, hogy hogyan elehet ezt a pénzt jól felhasználni – emelte ki a bizottsági elnök.

Rámutatott továbbá, hogy pályázati lehetőségek szempontjából is jónak ígérkezik az idei év, kiemelte: hatvankilenc pályázat nyílik meg ebben az évben.
A térség országgyűlési képviselője is üdvözölte a fórumo(ka)t.Ahogy F. Kovács Sándor kiemelte: a magyar agrárpolitika igyekszik reagálni a kihívásokra.

– Szerencsére a magyar agrárpolitikusok folyamatos kapcsolatban vannak a gazdákkal, a problémákat ismerik, a megoldásokat pedig együtt keresik – tette hozzá a képviselő.

Szavaira reagálva Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke is együttműködés szükségességére hívta fel a figyelmet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában