Fogyasztóvédelem

2024.04.25. 12:00

Volt, ahol kétszer ütöttek be egy terméket – sok dolguk akadt a jászkunsági ellenőröknek

Volt dolguk a hatóságoknak a húsvéti ellenőrzések során. Az eredmények szerint az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei több alkalommal nem megfelelő termékeket vontak ki a forgalomból, és a fogyasztóvédelem revizorai is szabtak ki bírságokat.

Rimóczi Ágnes

Elmúlt a húsvét, a legtöbb családban valószínűleg a hagyományok szerint, csendesen, finom falatokkal fűszerezve zajlott le a csodás tavaszi ünnep. A hatóságok sokat tettek az élelmiszerbiztonság érdekében, hetek át vizsgálódtak. 

pénztárgép
Illusztráció
Fotó: Kallus György / Forrás: MW archív

A sok éves múltra visszatekintő, megbízható élelmiszerlánc-felügyeleti hálózat nem hagyta cserben a fogyasztókat, érdekeik védelmében aktívan fellépett a hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei fokozottan vizsgálták többek között a füstölt húskészítmények, különösen a sonkák előállítását és a tojások csomagolását. A kereskedelemben az étkezési tojás, a pácolt, füstölt húskészítmények, az édesipari termékek, a friss, primőr, import zöldségek és gyümölcsök, valamint a borászati termékek és alkoholos italok forgalmazásának ellenőrzését végezték a szakemberek.

A vizsgálat első szakaszának eredménye szerint a tavalyinál többször volt szükség az élelmiszerbiztonsági felügyelők aktív fellépésére. A Nébih arról számolt be, hogy jóval több élelmiszert kellett forgalomból kivonni, mint tavaly.

Az ünnephez kötődően a fogyasztóvédelmi szakemberek is tevékenykedtek. A tavaszi szezonális ellenőrzések április első hetében zárultak le. 

– A húsvéti ünnepekhez kötődő termékkínálatból elsősorban az akciós, leértékelt és szezonális termékeket vonták vizsgálat alá a Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei. Az ellenőrzések elsősorban azokat a helyszíneket érintették, amelyeket az ünnep előtti nagy bevásárlás miatt sok vásárló keresett fel. Így élelmiszerdiszkontokban, hipermarketekben, piacokon, húsboltokban, forgalmasabb élelmiszerboltokban és üzletekben végeztek vizsgálatokat a munkatársaink – mondták el érdeklődésünkre a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal illetékesei.

A vizsgálatokkal kapcsolatosan megtudtuk: a fogyasztóvédelmi ellenőrök mintát vettek a húsvéti figurás csokoládéból, majd laborvizsgálatra továbbították. Egy-egy üzlet ellenőrzése során jelentős számú terméket vontak vizsgálat alá.

Az ellenőrzések során jellemző szabálytalanság volt, hogy a kiírt árak nem egyeztek meg a blokkon felszámított eladási árakkal, illetve az akciók nem valósultak meg, drágább áron történt az értékesítés. Előfordult, hogy egy-egy terméket kétszer számoltak fel a nyugtán, illetve, hogy két eladási ár feltüntetése mellett a drágább áron történt meg az értékesítés

 – számoltak be a tapasztal hiányosságokról. 

– A Fogyasztóvédelmi Hatóság ezen vállalkozásokkal szemben eljárást indított, és fogyasztóvédelmi bírságok kiszabások mellett kötelezi őket a jogszabályok szerinti működésre – hangsúlyozták végül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában