Magyarország étele 2024

2024.04.27. 15:00

Kulináris kavalkád a Tiszaligetben: „gasztrofellegvárrá” lépett elő Szolnok – videóval, galériákkal

A Debreceni Egyetem Szolnok Campusa adott otthont szombaton a Magyarország étele 2024 rendezvénysorozat döntőjének. A profi szakácsok mellett cukrászok és pincérek is összemérték tudásukat – profizmusukról a helyszínen járva bizonyosodhattunk meg.

Pakainé Pusztai Nóra

Már reggeltől kezdve ínycsiklandó illatok csábították az érdeklődőket a Debreceni Egyetem Szolnok Campusa előtti térre, illetve az épület aulájába – több rendezvény kapcsolódott össze ezen a helyszínen szombaton. Nem túlzás azt állítani, hogy ezen a napon igazi kulináris fellegvárrá vált a Tiszaliget, ahol a magyar gasztronómia és a Jászkunság hagyományos ízei találkoztak. 

Nem volt egyszerű a Magyarország étele 2024 szolnoki döntőjén zsűriző szakemberek dolga
Fotó: Mészáros János

Helyi értékekkel nyílt meg a Jászkun Gasztro Udvar

Borbás Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés alelnöke, a Jászkun Gasztro Udvar házigazdája köszöntötte az érdeklődőket a megnyitón. 

– A vármegyei közgyűlés tagjai elhivatottak, hogy megőrizzék, és átörökítsék azokat a kulturális értékeket, melyeket elődeinktől örököltünk. Unikális és sokszínű örökség ez, melynek egy része a gasztronómia. Az utóbbi időben erre helyeztük a hangsúlyt – foglalta össze a rendezvényhez vezető utat. 

A vármegye a Jászkun Gasztro Udvarral, konferenciával és a térségi értékek bemutatásával csatlakozott a szombati gasztrokavalkádhoz. 

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere hozzátette, a vármegyeszékhely is igyekszik megőrizni a gasztronómiai hagyományokat, erre tökéletes példa a régóta rendkívül népszerű Gulyásfesztivál, mint ahogyan ilyen a Tiszai Hal Napja is. 

– A városnak, a térségnek, de még a vármegyének is feladata a hagyományok megőrzése, ápolása, ebbe a gasztronómia valóban beletartozik – fogalmazott a polgármester.

Megkerülhetetlenné vált térségünk gasztronómiája

A köszöntők sorát dr. Berkó Attila főispán, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal vezetője folytatta.

– Azt a célt tűztük ki, hogy azokat az értéket, hagyományokat, melyek hosszú évtizedek óta összekötik településeinket, meg tudjuk mutatni, akár régi köntösükben, akár újragondolva. Fontos, hogy időről-időre visszatekintünk őseinkre, és a hagyományokat ötvözzük a modern korral – fejtette ki.

A gasztronómia tekintetében a térség mára megkerülhetetlenné vált. Ehhez a gondolathoz kapcsolódott Mautner Zsófia gasztrobloggerrel, az Alföld Szíve gasztronagykövete is.

– A világ változik, ma már más a korszellem és a szemléletmód, ezt figyelembe véve lehet az értékeket újragondolni – mondta az ismert szakértő.

Kiválasztották, melyik lesz idén Magyarország Étele

A megnyitón a Magyarország étele 2024 elnevezésű, több megméretésből álló rendezvénysorozat részleteiről Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke beszélt.

– Azt láttuk meg, hogy az elmúlt 60 évben nem születtek új ételek Magyarországon. Ezért hirdettük meg a Magyarország Étele Melegkonyhai Szakácsversenyt. A szakembereket, termelőket meg kellett tanítani, hogy mi a magyar gasztronómia, mert sokakat olyan behatások értek, hogy majdnem elfelejtették az alapokat – tekintett vissza a verseny megszervezésének miértjeire.

Hetedik alkalommal hirdették meg a megméretést, az elmúlt időszakban több mint 160 receptúra született.

Cukrászokat, pincéreket és diákokat is bevontak

Az első években még csak a szakácsok felé fordultak, majd a diákokat, a cukrászokat is bevonták, mára pedig meghirdették a Magyarország Díszasztala Gyakorló Pincérversenyt és a Szakma Ifjú Mesterének Csapatversenyét is. 

– A magyar gasztronómia nem kisebb és nem nagyobb a többi nemzeténél, egy dologban maradunk el, hogy mi nem merünk rá elég büszkék lenni. Ezen szeretnénk változtatni – hangsúlyozta Asztalos István a megnyitón.

A versenyek eredményhirdetéséről ebben a cikkünkben olvashatnak.

A legjobbnak bizonyuló ételt júniusban a budapesti szakácsfelvonuláson is bemutatják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában