Testületi ülés

2024.04.27. 18:00

Gigafejlesztést hajt végre Abonyban a DAKÖV

183 millió forint értékű fejlesztést végez el idén Abonyban a DAKÖV, lekátyúznak másfél teniszpályányi területet a város útjain, 10 millió forintot kapnak az Abonyban letelepedő háziorvosok, emléktáblát állítanak az Ungár-kúriánál – ezekről is döntött csütörtökön az abonyi képviselő-testület.

Rózsa Róbert

Minap tartotta áprilisi rendes ülését az abonyi képviselő-testület, és amint az már az előzetes napirendek alapján várható volt, egy sor fontos kérdésben döntött a város.

Conference Microphones on the table
Fotó: Gettyimages.com / Forrás: Illusztráció

Napirend előtt Pető Zsolt, Abony polgármestere adott tájékoztatást a város aktuális ügyeiről.

A településvezető emlékeztetett: az önkormányzat már februárban tárgyalt a MÁV-val az abonyi vasútállomás meglehetősen elhanyagolt épületének és környékének rendbetételéről. Pető Zsolt most arról tájékoztatott, közel a megállapodás ahhoz, hogy a város az ABOKOM Nonprofit Kft.-n keresztül saját forrásból elvégezhet bizonyos munkákat az állami területen. Ennek költségeit később megtéríti a vasúttársaság.

Pető Zsolt szólt a Mátyás király út helyzetéről. Mint mondta, az állam saját tulajdonába szeretné venni az utat, az erre vonatkozó tervek el is készültek, a szükséges forrásokat viszont ez évre nem kapta meg a Magyar Közút, így ez a későbbiekben valósulhat meg. 

Szintén megvannak a Közút tervei az Abonyt Törtellel összekötő út renoválására, amelyre viszont már idén megnyílhatnak a források. A polgármester közölte azt is, 400 négyzetméternyi területet kátyúznak le a városban a most elkezdődött ez irányú munkálatok során.

Pető Zsolt kiemelte, a DAKÖV Kft. 183 millió forint értékű felújítási munkát végez el idén Abonyban. Ebből 114 millió forintot a szennyvízhálózat fejlesztésére, 69 millió forintot az ivóvízhálózat felújítására fordít a vízközmű-szolgáltató. A víztorony felújítására ezen belül 46 millió forintot költ a DAKÖV. Továbbá – ismertette a városvezető – 30 millió forint kormányzati támogatást kapott Abony a katolikus templom felújítására.

Szintén napirend előtt Mészáros László képviselő a szemetes, elhagyatott ingatlanokat tette szóvá, továbbá nehezményezte a több szennyvízszivattyúból, valamint a sertéskombinátból áradó szagokat, és a 4-es főút kamionforgalmát. Utóbbi kapcsán dr. Egedy Zsolt alpolgármester elmondta, szerinte jelenleg bármely kamion akadály nélkül áthajthat a városon, a korábbi súlykorlátozó táblát vissza kellene helyezni.

Már a rendes napirendek között fogadta el a testület a rendőrség Abony közbiztonsági és bűnügyi helyzetéről szóló beszámolóját. 

Ebből kiderült, Abonyban tavaly csökkent a bűncselekmények száma: míg 2022-ben 193, addig 2023-ban 169 bűncselekményt követtek el a városban. 

Bori Zoltán rendőr alezredes, a Ceglédi Rendőrkapitányság vezetője kiemelte, továbbra is fontos felhívni a figyelmet az online csalásokra, azok megelőzése érdekében.

A bűncselekményekhez hasonlóan a tűzesetek száma is csökkent Abonyban – ez már a katasztrófavédelem beszámolójából derült ki. Petrányi Sándor tűzoltó alezredes, a Cegléd Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka elmondta, ma már többször riasztják őket műszaki mentésekhez, mint tűzesetekhez. Ami viszont nőtt, az a viharok miatti fakidőlések száma. Petrányi Sándor hangsúlyozta, a parancsnokság létszámhelyzete rendben van.

Megtárgyalta és elfogadta a képviselő-testület az ABOKOM által működtetett közfoglalkoztatásról szóló javaslatot, és a szintén az ABOKOM-hoz tartozó Abonyi Termálfürdő tavalyi és idei helyzetjelentését. Utóbbinál Gáspár Csaba, a cég ügyvezetője elmondta, tavaly az energiaárak miatt rövidített szezonjuk volt, idén viszont hamarabb, már most szombaton kinyit a strand. Szintén az ABOKOM-hoz tartozó napirend volt az Ifj. Drávay József Táborral kapcsolatos beszámoló megvitatása. Mint Gáspár Csaba mondta, 2023-ban öt hónapos nyitvatartással üzemeltették a tábor, az idei szezon karbantartási munkái pedig már folynak.

Döntött a város arról is, hogy 383 abonyi holokauszt-áldozat nevét viselő táblát helyeznek majd el az Ungár-kúria falán. Az ülésen a képviselők 3 millió forintra emelték a polgármesteri pénzügyi keretet, és elfogadták az a javaslatot is, amely értelmében az Abonyban letelepedő háziorvosok egyszeri 7 millió forintos támogatása 10 millió forintra emelkedik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában