fejlesztés

2020.06.24. 20:00

Abony egyik kapujának szánják a megszépülő vasútállomást

Az M4-es út építése, a vasútállomás rendezése, a Vigyázó-kastély állapota, valamint a megújult városi strandfürdő nyitása mind-mind hangsúlyos szerepet játszanak a település életében. A sokakat érintő helyi témákról Pető Zsolttal, Abony polgármesterével beszélgettünk.

Hartai Gergely

Az abonyi vasútállomás állapotáról és a fejlesztési lehetőségekről nemrég egy helyszíni bejáráson tájékozódtak a vasúttársaság, illetve a város vezetői. Egyeztettek arról is, hogy egy ideiglenes illemhelyet alakítanak ki

Forrás: Abony sajtó

– Újra megnyithatta kapuit a város fürdője, mely az elmúlt hónapokban sokat változott.

– A veszélyhelyzet alatt volt idő, amikor azt gondoltuk, hogy idén már ki sem nyithat a strandunk. Nem tudtuk ugyanis, hogy a járvány miként akadályozza a nyári üzemeltetést. Örülök neki, hogy ha óvatosan is, de folyamatosan készülhettünk a nyitásra.

– Tavasszal elvégeztük azokat a karbantartási munkákat, amelyek a biztonságos működéshez elengedhetetlenek. Volt néhány apró szépészeti beavatkozás, parkosítás, járdaépítés, de az öltözőbungalók felújítása is megtörtént. Végül június 5-én nyitottunk, a szükséges engedélyeket az előző napon kaptuk meg a hatóságoktól.

Az abonyi vasútállomás állapotáról és a fejlesztési lehetőségekről nemrég egy helyszíni bejáráson tájékozódtak a vasúttársaság, illetve a város vezetői. Egyeztettek arról is, hogy egy ideiglenes illemhelyet alakítanak ki
Fotó: Abony sajtó

– A vasútállomás felújítása régóta napirenden van a városban. Hol tart most a pályaudvar rendezése?

– Tavaly év végén fogadott bennünket Virág István, a MÁV vezérigazgató-helyettese. Nagy áttörés volt ez számunkra, mivel úgy kezeljük a pályaudvart, mint a város egyik kapuját. A hozzánk érkezők itt találkoznak először Abonnyal, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kép fogadja az ide látogatókat. Nagy örömünkre értő fülekre talált a megkeresésünk.

– A vasúttársaság területi vezetője többször is járt nálunk az állomás rendezése ügyében. Legutóbb pedig több olyan szóbeli megállapodás is született, amelyek a képviselő-testület elé kerülhetnek.

– Ezek közt szerepel, hogy cégünkkel, az ABOKOM Közhasznú Nonprofit Kft.-vel besegítünk az épület és környezetének tisztán tartásába, együttműködünk a kamerahálózat kiépítésében. Ezzel együtt szeretnénk, ha a polgárőrség beköltözne az egyik itteni MÁV-épületbe.

– A vasúttársaság vállalta a mostani teherrakodó területének parkolóként való átadását az önkormányzat részére. Egyeztettünk arról is, hogy egy ideiglenes illemhelyet alakítunk ki, s a vasúttársaság az elkövetkezendő időszakban egy megfelelő színvonalú mosdóblokkot épít majd. A későbbiekben azt szeretnénk elérni, hogy az egész állomás egy felújítási projektbe kerüljön.

– Fontos megemlíteni, hogy kérésünkre a MÁV rendbe tette a várótermet, ami nagyon rossz állapotban volt. Jelezték, hogy akár kiállítóteremként is átadják a helyszínt, ha ily módon is hasznosítanánk.

– Szintén sokakat érint, hogy Abony az M4-es út építésével „közelebb kerül” a fővároshoz…

– Valóban. Minket ez az út kapcsol az ország vérkeringésébe. Emellett azonban, az építkezés mostani szakaszában, sok a lakossági panasz. Az útépítés egyik negatív következménye, hogy a beruházás Abony külterületi részéből egy szeletet elvág a településtől. A Kerektó-dűlő lakóinak például nehézségeket okoz a jelenlegi állapot, hiszen azok a dűlőutak megszűntek, amelyeken az itt élők be tudtak jönni a városba a külterületről.

– Emiatt viszonylag nagy kerülővel, és nehezebben tudják megközelíteni a települést. Nagy reményünk ugyanakkor, hogy az út kiépülésével a vállalkozások gyorsan rátalálnak a városra. Kiváltképp azt reméljük, hogy a tavaly átadott üzleti parkunk is felértékelődik a cégek szemében.

– Az önkormányzat kiemelt ügyként tekint a Vigyázó-kastély rendezésére. Mi a következő lépés az épület helyreállítása felé vezető úton?

– Hamarosan egy bejárást tartunk a hatóságokkal és a tulajdonossal, hogy a helyszínen tájékozódjunk az épület valós állapotáról. Információkat szeretnénk kapni arról, hogy a hatóságok miként próbálnak fellépni az épület megmaradásának érdekében. Hiszen ha így haladunk tovább, akkor előbb-utóbb pusztulásra van ítélve a kastély. Főként ebből kiindulva álltunk az ügy élére, hogy megpróbáljuk megvédeni azt az építészeti örökségünket, ami még létezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában