Jubileum

2024.04.17. 18:23

Ünnepelt a pedagógiai szakszolgálat szolnoki tagintézménye, ötven éve segítik a gyerekeket

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte szerdán a pedagógiai szakszolgálat szolnoki tagintézménye.

Rózsa Róbert

Ünnepi konferenciát tartottak a pedagógiai szakszolgálat szolnoki tagintézménye fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából

Fotó: Nagy Balázs

Sajnos nem lehet felsorolni mindazoknak a nevét, akik a pedagógiai szakszolgálat szolnoki tagintézményének elmúlt ötven évében hozzátettek valamit annak munkájához, így az általa segített gyerekek boldogulásához.

konferencia, pedagógiai szakszolgálat
Ünnepi konferenciát tartottak a pedagógiai szakszolgálat szolnoki tagintézménye fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából
Fotó: Nagy Balázs

Logopédia, korai fejlesztés, gondozás, gyógytestnevelés, iskolapszichológia, nevelési tanácsadás – a sor szinte végtelen, és aligha akad olyan szolnoki és környékbeli család, amelyben ne szorult volna valaki segítségre ezeken a területeken.

Nos, ezt a feladatot végzi immár öt évtizede a vármegyeszékhelyen a szakszolgálat. Vagy a Nevelési Tanácsadó, ha úgy tetszik, mivel ezen a néven nyitotta meg kapuit az intézmény, 1974. október 1-jén. Mindössze három dolgozóval kezdték működésüket, majd a megannyi átszervezés, bővülés után 2013-ban – Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Szolnoki Tagintézmény néven – betagozódtak az akkor létrehozott megyei főigazgatósághoz. Ma már mintegy negyvenen dolgoznak a tagintézményben, munkájuk nagyságrendjét pedig jól mutatja, hogy többezer gyereket láttak el tavaly.

Mindez azon a szerdai ünnepi konferencián derült ki, amelyet az ötvenedik születésnap alkalmából tartottak Szolnokon, a városháza dísztermében.

– Tiszteletadásnak szántuk ezt a rendezvényt, és nagyon fontosnak tartottuk, hogy megemlékezzünk azokról a kollégákról, akik ezt a nagy munkát annak idején elkezdték – mondta el Varga Judit tagintézmény-vezető.

Ennek megfelelően a konferencia első felében pódiumbeszélgetésekre hívták idősebb kollégáikat. Mint kiderült, akkoriban családiasabb volt az intézmény, mivel kevesebben látták el a feladatot. Főleg iskolaérettségi vizsgálatokat végeztek, járták a vidéket, ha kellett, tömegközlekedéssel keresték fel a gyerekeket és szüleiket.

Mint Varga Judit mondta, ma már stabil létszámmal dolgoznak, több mint negyven munkatársuk van. De közös az akkori és a mostani kollégáikban, hogy egyaránt a segíteni akarás szándéka vezeti őket.

A beszélgetések mellett szakmai előadásokon mutatták be a szolnoki tagintézmény munkásságát is. Mindezek után a vármegyei szakszolgálat nevében Zsoldos Erzsébet, az intézmény főigazgatója mondott köszönetet a szolnoki tagintézmény valamennyi dolgozójának. Mint mondta, az élmények sokasága és a tudás nagysága érződött a felszólalásokon.

– Amilyen alapokat az elődök letettek, abból ma is sok minden látszik. Mindezen értékeket a jelenlegi dolgozók továbbvitték – fogalmazott a főigazgató.

Apropó: érték! Tudják-e, ki az a Csibra Levente? A 11 éves jászberényi kislegény volt az, aki zongora előadással színesítette a konferencia programját. Levente súlyosan koraszülöttként, 24 hétre látott napvilágot, nem meglepő, hogy a szakszolgálatnál korai fejlesztésre is járt. És pontosan a szakszolgálati fejlesztés grádicsain lépkedve fedezték fel zenei tehetségét óvodás korában.

Levente szerdán, amikor újból találkozott a szakszolgálat munkatársaival, már saját szerzeményét is előadta. Ez, kérem, valódi ajándék egy fontos évfordulóra!

Méltatták a szolnoki tagintézmény munkáját

Köszönetét fejezte ki a tagintézmény munkatársainak az ünnepi konferencián dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője. Megnyitójába az szakszolgálat megbízhatóságát, az egyéb társintézményekkel való partnerségét emelte ki. Köszöntőjében ugyancsak méltatta a tagintézmény munkáját Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában