Halászat

2024.04.03. 13:13

Ingyen halat osztottak Szolnokon, vödörszámra vitték a törpeharcsákat – galériával

Ingyen juthatott szerdán halhoz, aki saját fogyasztásra akart hazavinni a varsával fogott zsákmányból.

Kovács Berta

A horgászok sokszor nem örülnek jelenlétüknek a vizekben, de a törpeharcsa kedvelt finomságnak számít. Erről szerdán is meggyőződhettünk: az Alcsiszigeti Holt-Tisza ingyen osztogatott törpeharcsáiért sorban álltak a vödörrel felszerelkezett emberek.

Törpeharcsa
Pócs Róbert halász (balra) és Markót György halőr osztotta a lakosoknak a törpeharcsát
Fotó: Mészáros János

A holtágon hivatásos halász bevonásával törpeharcsa gyérítést végez a Tisza Horgászegyesület, a kihelyezett varsákat már harmadik alkalommal ürítették ki. A legutóbbi fogásból pedig részesedhettek a halhúsra vágyó helyiek is. Idősek, fiatalok, nők és férfiak egyaránt kaptak a lehetőségen.

Tíz órától lehetett elvinni térítésmentesen a halakat, személyenként maximum öt kilót, ami körülbelül egy merítőhálónyi tüskés úszójút jelentett. A Szellő úti halőri bázisnál Markót György halőr és Pócs Róbert halász porciózta a stégre érkezők vödreibe a halakat.

A Tisza Horgászegyesületnél már több éve tartanak halosztást a törpeharcsa-gyérítésnél, és úgy tűnik, változatlanul népszerű az akció.

Ez nem véletlen. Markót György halőr kiemelte, a törpeharcsa nem olcsó, decemberben például 3200 forintért vesztegették halboltban a tisztított törpeharcsa kilóját. A szakember az is elmondta, a lakosoknak a nagyobb példányokat osztották, előzőleg már jutott a holtágból eltávolított nemkívánatos halakból állatmenhelynek, madaraknak is.

A varsás szelektív halászatot egyébként még folytatják, egyszer vagy kétszer még felnézik és kiürítik a holtágban öt sorban elhelyezett halászeszközöket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában