Támadnak a vérszívók

2024.04.11. 13:55

Szúnyoginvázióra számítanak Tiszapüspökiben

A korábbi árhullám levonulása után rengeteg pangóvíz, vagyis igazi szúnyogkeltetők maradtak Tiszapüspöki árterében. Az önkormányzat ezért az idei szezonban szúnyoginvázióra számít a strand környékén, ugyanis természetvédelmi övezet lévén csak engedéllyel, és csak ritkán lehet gyéríteni a területen. És a tavaszi zöldár még meg sem érkezett...

Molnár-Révész Erika

– Településünk a belterületi, és a nem természetvédelmi övezetet tekintve a Szolnok térségi összefogáshoz csatlakozik. A természetvédelmi övezetnek számító Tisza-part esetében pedig egy egyéni vállalkozót bíztunk meg, aki már beadta megbízásunkból a kérvényt ahhoz, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park területén szúnyoggyérítést végezhessen, beleértve a biológiai gyérítést is, egy 20 hektáros, pangóvizekkel teli területen – vázolta az idei terveket a szúnyogirtással kapcsolatban Bander József polgármester. 

Mint elmondta, az ártéren már most, tavasszal is tapasztalták a vérszívók jelenlétét, igaz, most még elenyésző számban.

szúnyog, Tiszapüspöki, Tisza
Idén is sok szúnyogra számítanak Tiszapüspökiben
Fotó: Mészáros János

– Nincsenek illúzióim. Egyrészt, az ártéren található gödrök tele vannak vízzel, ezért arra számítunk, hogy vélhetően sok szúnyog lesz az idei szezonban. Ráadásul a realitás azt mutatja, hogy a strandidőszakban ugyan engedélyezik a szúnyoggyérítést, de ez általában a Horgásztanya területére vonatkozik, a strandra már nem érvényes. Egy biztos, még időben megkértük az engedélyt a biológiai irtásra is, amely a pangóvizekban található lárvákat irtaná ki. A köztudatban ez úgy szerepel, hogy ez elvégezhető a természetvédelmi területen is, de itt, Tiszapüspökinél az adott 20 hektáros területen a rengeteg a vízzel teli kubikgödör, ám ha mégis sikerül kijuttatni a készítményt, problémát jelenthet az, ha például a túloldalon nincs gyérítés. Akkor ugyanis egy szélfuvallattal is átkerülnek hozzánk a szúnyogok – hangsúlyozta a településvezető.

Még egyszer kiönthet a Tisza, tovább nőhet a vízzel teli gödrök száma

Mint azt Bander József elmondta, a jelenlegi helyzet már most előrevetíti a szúnyogok tömeges jelenlétét, és még lehet számítani az általában májusban jelentkező zöldárra is.  

– De ha nem önt ki a víz, akkor is itt vannak ezek a vízzel teli gödrök, amelyek körülbelül augusztus végén száradnak ki, ugyanis, legalább 1 hónapig borította víz a területet. Arra lehet számítani, hogy helyileg kell majd gondoskodnia a szúnyog elleni védelemről annak, aki valamilyen formában a partra akar látogatni, vagy akár a saját hobbitelkére. Ugyanis központilag csak az engedélyezett formában lehet irtani és a tapasztalat az, hogy ezt csak rendkívüli esetben szokták engedélyezni, mondjuk havi szinten egyszer – tette hozzá a polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában