Piros katica

2024.05.23. 06:54

Végre átadhatták a régóta várt bölcsödét – galériával és videóval

Még évekkel ezelőtt nyújtott be pályázatot az egykori iskolaépület átalakítására és felújítására a cibakházi önkormányzat. Elérkezett a nap, hogy a várva vár beruházás elkészült, a korszerű bölcsődét már birtokba is vették a legkisebbek. A hivatalos átadó ünnepséget szerdán tartották.

Pakainé Pusztai Nóra

– Sokat küzdöttünk, nem számoltuk az álmatlan éjszakákat, de készen lett – mondta köszöntőjében Hegyes Zoltán polgármester. A cibakházi Piros katica bölcsőde átadó ünnepségét tartották szerdán.

bölcsőde átadó,
A szalagot Hegyes Zoltán polgármester, Dr. Bodor Brigitta, a Kunszentmártoni Járási Hivatal vezetője, Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő és Molnár Csaba alpolgármester közösen vágta át 
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

Elérkezett a nap, amire már régóta vártunk – kezdte beszédét Hegyes Zoltán.

Egy olyan meccsen vagyunk túl, amiről nyugodtan elmondhatjuk, hogy az első félidőben 4-0-ás vesztésre álltunk.

– Sőt az is kérdéses volt, hogy lesz-e második félidő. Aztán a meccs végére kiegyenlítettünk, a hosszabbítás utolsó percében csak megnyertük. Minden nehézség mellett a mai napon az öröm az, ami eltölt minket. Cibakháza legmodernebb intézményét adhatjuk át, amit a gyerekek az elmúlt hetekben már birtokba is vehettek – emelte ki a település vezetője, majd a beruházás történetét ismertette röviden.

– Hányatott sorsú fejlesztés volt ez, az elmúlt évek válságának minden tünete megjelent benne – fogalmazott.

A TOP pályázatán nyerték el az egykori iskolaépület átalakításához és felújításához az összeget. A beruházás szükségességét indokolta, hogy a régi bölcsődeépületet lakóházból alakították ki és nem igazán felelt meg a feltételeknek, előírásoknak, illetve csak ideiglenes működési engedélye volt, amit folyamatosan meg kellett hosszabbítani. Attól tartottak, hogy eljön a pont, amikor már nem adnak lehetőséget a működtetésére. Azon a telken viszont nem lehetett bővíteni, nem volt lehetőség továbblépésre. 

A második tényező, hogy a bölcsődénél várólista volt, elengedhetetlenné vált a kapacitás növelése. 

A korábbi harminc férőhelyet tizenkettővel növelték.

 Közel 260 millió forint támogatást kaptak, elindultak az előkészítő munkálatok és a közbeszerzési eljárás. 

– Olyan vállalkozás nyerte meg a nyílt közbeszerzést, amiről korábban nem hallottunk. A kezdésnél volt egy magas infláció, az alapanyagárak is ekkor emelkedtek meg harminc százalékkal, ez oda vezetett, hogy a beruházás elindult, de nagyon vontatottan haladt, a vállalkozó pénzhiányba került. Elkészült a tető, de nem tudta tovább folytatni a munkát – tekintett vissza.

Az önkormányzat a szerződésbontás mellett döntött, igazságügyi szakértővel állapították meg, hogy áll a készültség, visszabontásra is szükség volt. Új közbeszerzési eljárást írtak ki. Ezzel egyidőben nyilvánvalóvá vált, hogy többlet forrásra lesz szükség, 65 millió forinttal egészítették ki a támogatást, amivel folytatódhattak a munkálatok. Baksa István képviselőt önkormányzati biztosnak nevezték ki, hogy felügyelje a projektet. 

– Tartotta a kapcsolatot a kivitelezővel, a műszaki ellenőrrel. Az ő segítsége nélkül határidőre nem lehetett volna befejezni az építkezést – mondta hálásan Hegyes Zoltán. És bár a szerkezet elkészült, a használatbavételi engedélyek megszerzésénél ismét akadályokba ütköztek.

– Az első kivitelező eljutott egy bizonyos készültségi fokig, de a dokumentumok hiányoztak, ezekért külön minden tételnek utána kellett járni. Újabb időt vesztettünk – folytatta a történetet.

Végül május 2-án költöztek át a gyerekek. A pályázatba nem fért bele az udvar rendezése, az elválasztó kerítések elhelyezése, ez közösségi munkából valósult meg, ahogy a költözéshez is összefogásra volt szükség.

Cibakháza fejlődik 

– szögezte le Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő. Hangsúlyozta, a nagyközség testülete olyan személyekből áll jelenleg, akik kiemelten fontosnak tartják a fejlődést.

– Folyamatosan valósítják meg a projekteket, melyekre a forrásokat elnyerik és ezzel párhuzamosan újabb és újabb beruházásokban gondolkodnak és célokat tűznek ki maguk elé, melyek eléréséért dolgoznak – emelte ki. Hozzátette, azt kívánja, hogy ez a korszerű, biztonságos intézmény hosszú éveken át teljen meg gyermekzsivajjal

Az átadó részeként Varga Tamás atya megáldotta az épületet, majd a helyi Pántlikás Néptánccsoport előadása szórakoztatta a résztvevőket.

Új funkciót kap a régi épület

A korábban bölcsődeként működő ingatlant átalakítják Cibakházán, várhatóan őszre ebédlő lesz belőle. Az iskolások járhatnak majd oda, ők ugyanis ideiglenesen egy másik épületbe fogyasztották a főtt ételt eddig, ami igen szűkösnek bizonyult erre a célra. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában