Mentőakció

2024.07.10. 13:55

Fuldokló embert mentett ki a Tiszából a pár, egy órán át küzdött a vízben az életéért – videóval

Ha nem csónakázik éppen akkor és éppen ott egy rákóczifalvai pár, akár perceken belül tragédia történhetett volna vasárnap a Tisza szolnoki szakaszán. Gábor és Adrienn egy fuldokló férfira lett figyelmes a vízirendőrséggel szembeni, fás-bokros partszakaszon. Szerencsére képzett csónakosként ismerik a vízből mentés szabályait, így azonnal cselekedtek. A zavart és ijedt férfit végül kórházba szállították.

Molnár-Révész Erika

– Vasárnap délelőtt vettük észre a folyó bal partján fuldokló embert Szolnoknál. Meghallottuk, hogy segítségért kiabál, miközben próbált a feszínen maradni – mesélte a nem mindennapi történetet a rákóczifalvai Kohári Gábor, aki párjával, Zakar Adriennel éppen egy kirándulásból tartott haza a motorcsónakkal. 

Fuldokló férfit mentettek a Tiszából
A Tisza szolnoki szakaszán mentette ki a rákóczifalvai pár a fuldokló férfit. Zakar Adrienn és Kohári Gábor a helyszínt is megmutatta hírportálunknak a Tiszavirág hídról
Fotó: Nagy Balázs

Teljes pánikban volt a fuldokló férfi, semmi ereje nem maradt

– Odafordultunk a csónakkal, a párom azonnal kötelet dobott neki. Mivel a kötelet nem tudta elkapni a pánik miatt, odakormányoztam, megfogtam a karját, majd odahúztam a csónakhoz. Először belekapaszkodott a csónak oldalába. Látszott, hogy semmi ereje nem maradt, pedig jó kötésű fiatalemberről volt szó. Kértem, hogy forduljon meg, mert szemből nem tudom kihúzni. Először tiltakozott, de mondtam neki, hogy ne féljen, fogom a kezét! Ekkor megfordult, felhúztam mellkasig, utána én is lerogytam, majd teljesen behúzam a csónakba – folytatta a történetet Gábor, aki hajóvezetői jogosítvánnyal rendelkezik, így ismeri a vízből mentés szabályait is. 

Párja, Adrienn is pontosan tudta mit kell tenni, így a pár sikeresen mentette ki a bajba jutottat a vízből. 

– Nem féltünk. Tudtuk mit kell tennünk egy ilyen helyzetben. A párom már akkor ismertette a szabályokat, amikor először vízre szálltam. Magabiztosak voltunk, tudtuk, hogy ki tudjuk menteni ezt a bajbajutott embert – mondta Adrienn.

Összefüggéstelenül beszélt, végül kórházba szállította a mentő

Mint mesélték, a csónakba húzott fiatalember zavart és nagyon rémült volt. Állítása szerint már legalább egy órája küzdött az életéért a vízben.

– Teljesen összefüggéstelenül beszélt. Folyamatosan egy lányt keresett, aki állítólag vele volt, és azt hajtogatta, azonnal forduljunk vissza érte. 11.43-kor hívtam a segélyhívót, bemutatkoztam, elmondtam a pontos helyszínt és azt, hogy mi történt. Kapcsolták az Országos Mentőszolgálat diszpécserét és a rendőrséget. Kérdezték, hogy milyen állapotban van a fiatalember, mondtam hogy az ijedtségen kívül nem látok más problémát. Nekünk csak annyit mondott, hogy fáj a gyomra – idézték fel a fiatalember szavait. 

A rendőrségi diszpécserrel egyeztetve végül a vízirendőrség mellett kötötték ki a csónakot.

– Lejöttek a rendőrök, a fiatalembernek segítettünk kiszállni a stégen. Többször megköszönte, hogy kimentettük, majd átvették a rendőrök – mesélte a történet végét Gábor. 

– Egy férfit valóban kimentettek a vízből, akit – a szárazföldi rendőri egység biztonsági intézkedését követően – a mentőszolgálat szállított kórházba – tájékoztatott az esetről Sipos-Kácsor Andrea alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A mentőszolgálattól megtudtuk, kollégáik egy 20 év körüli férfit szállítottak kórházba. 

A kötelező úszásoktatásre helyezik a hangsúlyt

Gábor és Adrienn az eset óta is csak találgatják, hogy miként került a fiatalember a fás, bokros, gyalog szinte megközelíthetetlen partszakaszra. Ráadásul a vízállás is nagyon magas volt azon a napon. 

– Látszott, hogy ez a fiatalember egyáltalán nem tud úszni. Egyetértek a kötelező úszásoktatással, hogy senki ne hagyhassa el úgy az általános iskolát, hogy nem rendelkezik ezzel a tudással. Ez ugyanis valóban élet-halál kérdése – hangsúlyozta Kohári Gábor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában