Beúsztak érte

2022.06.07. 13:36

A Tiszából mentették ki a fuldokló férfit a móriczos fiúk

Nem tudott úszni a férfi, akiért bementek az örvénylő folyóba a kisújszállási kollégium tanulói Tivadarnál.

Daróczi Erzsébet

A móriczos diákok, (balról jobbra) Kovács István, Szabó Bence, Sallós Károly és Besenyei Péter életet mentettek a Tisza partján Beküldött fotó

Bizonyára egész életében emlékezni fog a hétfői napra a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium négy diákja.

A kilencedik évfolyamos Besenyei Péter és Sallós Károly, valamint a tizenegyedikes Kovács István és Szabó Bence ugyanis egy bajba került embert mentettek ki a Tiszából.

A történteket a négy fiatal és tanáruk, Süveges Ferenc mesélte el telefonon a szoljon.hu-nak.

– A tivadari Örökségünk tábor a Tiszántúli Református Egyházkerület nagyszabású egyhetes táboroztatási programja, amelyen iskolánkból 22 diák vesz részt. Vasárnap érkeztünk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre, a hétfő volt a tábor első hivatalos napja. Délelőtt kenutúrán vettünk részt és az ebéd után lementünk a tivadari szabadstrandra – idézi fel az eseményeket Süveges Ferenc szaktanár, aki Fehér Viktória és Dávid-Bojti Éva vallástanárokkal vezeti a tábort.

A szabadstrandon egy 50-60 év közötti férfi merészkedett a vízbe a baráti társaságával, ahol produkálta is magát

– folytatta a pedagógus.

Itt esett a habok közé az úszni nem tudó férfi Beküldött fotó

Egy idő után arra lettünk figyelmesek, hogy barátai kiabálnak, hogy nem tud úszni, nem tud úszni, aztán a Tisza sodrása elragadta, az örvény is lehúzta egy helyen a férfit a víz alá. Ekkor több diákunk is úgy döntött, hogy saját testi épségét nem kímélve utána úszik és megpróbál segíteni.

Egyik tanulónk, Kovács István azonnal bele vetette magát a folyóba, majd három másik diákunk, Szabó Bence, Besenyei Péter, illetve Sallós Károly is a segítségére sietett. Nem estek pánikba és kimentették a férfit, aki a barátai támogatásával elhagyta a partot. A pedagógustól megtudtuk, mindez délután 4-5 óra között, gyakorlatilag öt perc alatt zajlott le.

– Profi diákjainknak a parton tartózkodók közül sokan gratuláltak és elismerően szóltak hozzájuk, mert nagyon nagy dolgot vittek véghez – emelte ki Süveges Ferenc.

A diákok közül Kovács István volt az első, aki meghallotta a segélykiáltásokat.

Épp a Tiszában fürödtem, s arra lettem figyelmes, hogy három felnőtt férfi rohan befelé a vízbe, miközben azt kiabálják, hogy nem tud úszni, nem tud úszni. Erre nyomban feléjük indultam

– mesélte István, aki elsőre azt hitte, talán csak viccelődnek a férfiak.

– Amint megláttam, hogy valaki elmerült a vízben, egyből elindultam felé és kiabáltam a többieknek, hogy jöjjenek segítsenek! Aztán együtt sikeresen kiúsztunk a partra. Meg sem fordult a fejemben, hogy bajba is kerülhetek. Miután jól úszom, éreztem magamban erőt ahhoz, hogy segítsek – hangsúlyozta a tizenegyedikes kisújszállási fiú.

Amikor meghallottam Pistit, nem mérlegeltem, hogy viccel-e vagy sem, mert nem láttam a víz alatt lévő férfit. Amikor aztán felbukkant a feje, gondolkodás nélkül segítettem kihúzni a bajba jutott fürdőzőt

– mondta a túrkevei fiú, akinek gyakorlatilag a kezébe adta az eszméletlen férfit István.

– Csak akkor kezdtünk el gondolkozni mi is történt pontosan, amikor partot értünk, de akkor, ott a vízben nem mérlegeltünk semmit. Az eset még friss, fel kell dolgoznom a történteket, de jó érzés, hogy segíteni tudtam. Rendőrnek készülök, azt is mondhatjuk így utólag, hogy ez volt az első sikeres próbatételem.

A tiszaburai Sallós Károly sem gondolkodott egy pillanatra sem, azonnal segíteni indult.

Ha nem tudtam volna úszni, akkor egyszerűen belekapaszkodtam volna a társaimba és elkezdtem volna kihúzni őket a folyóból, ahogy azt filmekben láttam. Még a történtek hatása alatt vagyok, el sem hiszem, ami velünk történt, de biztos, hogy újra megtenném, amit aznap délután

– szögezte le Károly, aki reméli, a táborban több ilyen élmény már nem vár rájuk.

Ahogy hírportálunknak elmondta, most egy kis nyugalomra vágyik és nem akar egész nap ezen gondolkodni. Ugyanígy van ezzel osztálytársa, a kiskörei Besenyei Péter is.

– Arra eszméltem, hogy mindhárman bent vannak a Tiszában, a bajba került férfi körül. Nem gondolkodtam, odasiettem hozzájuk és megfogtam Bence kezét, hiszen hármójuk lába már nem ért le a vízben, de az enyém még igen. Próbáltam kifelé húzni, megtartani őket.

Pétertől megtudtuk, sosem került még ilyen helyzetbe, bár valami hasonlóban már része volt.

– Egyszer egy osztálytársamon már segítettem, amikor elesett. Ez a mostani azonban sokkal jobb érzés, hiszen egy életet mentettünk meg négyen. A szüleim is a Facebookról értesültek a történtekről, azonnal hívtak és elmondták, mennyire büszkék rám – árulta el a kilencedikes túrkevei diák.

A fiatalok tanára, Süveges Ferenc hírportálunk érdeklődésére elmondta, ő és két kolléganője mindenképpen leül a fiúkkal egy beszélgetésre, hiszen fel kell dolgozniuk a történteket.

Iskolájuk büszke a diákokra Beküldött fotó

Ugyanakkor abban is bízik, hogy a következő négy nap nyugalomban és pihenéssel telik minden táborozónak, akik az ebédlőben vastapssal jutalmazták életmentő társaikat.

Süveges Ferenc szerint, ha akkor nincsenek a helyszínen a móriczos fiúk, a férfi már biztos nem él, elsodorta volna az ár.

Tóth József iskolaigazgató épp a Tisza-tónál tartózkodott, amikor értesült arról, hogy az Örökségünk táborban résztvevő, rendészet és közszolgálat ágazaton tanuló diákjaik milyen bátor tettel hívták fel magukra a figyelmet.

– Tanult szakmájukhoz illő bátorsággal siettek a bajba jutott ember segítségére, saját testi épségüket, mi több, életüket is kockáztatva.

Kedves fiúk! Nagyon büszkék vagyunk rátok és gratulálunk, annak pedig különösképp örülünk, hogy baj nélkül megúsztátok ezt a kalandot. Az iskolai jutalom természetesen nem marad el

– üzent a hősiesen helytálló fiataloknak Tóth József.

Szükség lenne a jelzőbójákra

A diákok szaktanára, Süveges Ferenc elmondta, rajtuk kívül még húszan lehettek a mintegy háromszáz méteres partszakaszon, ahol homokos szabadstrand működik, csak épp az nincs kitáblázva, hol kezdődik a mélyvíz.

A helyi önkormányzatnak mindeképp jelezni fogom, hogy a parton vannak büfék, járnak le családok, baráti társaságok, úgyhogy igenis szükség lenne a jelzőbójákra. Érdekes egyébként a terület eloszlása, mert volt, ahol be lehetett menni harminc métert a Tiszába, de olyan is akadt, ahol öt méter után gyakorlatilag elmerült benne az ember. Az a szakasz teljesen kiszámíthatatlan

– beszélt a hétfő délutáni események helyszínéről a pedagógus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában